Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on lisännyt kosolti internetin suoratoistopalvelujen käyttöä. Kaipaahan ihminen kotona kököttäessään jonkinlaista ajankulua, eikö vain?

Elokuvien ja kissavideoiden tympäistessä moni netinkäyttäjä on ainakin joskus vilkaissut suoria luontolähetyksiä, esimerkiksi WWF:n sääksikameraa.

Kotimainen Kauppapuutarhuriliitto yrittää nyt samoille apajille tarjoamalla Youtuben kautta ja kotisivuilleen upotettuna reaaliaikaisen Tomaattilive-lähetyksen. ”Millainen on tomaatin kasvusto? Entä mitä kaikkia värejä tomaatti käy läpi kypsyessään?”, esittelyteksti liiton verkkosivuilla kysyy.

Tarkkaavainen katsoja saa tietää nämä asiat lähetyksestä, joka seuraa tavallisen pyöreän tomaatin eri vaiheita sen kasvun aikana. Kyseinen lajike, jota puutarhurit nimittävät tuttavallisesti ”klassikoksi”, on Suomen yleisimmin viljelty tomaattityyppi.

Missä Tomaattilive sitten kuvataan? ”Eteläsuomalaisella kasvihuoneella”, vastaa Kauppapuutarhuriliiton viestintäpäällikkö Laura Kanerva, mutta tarkkaa paikkaa hän ei paljasta.

”Eihän Norppalivenkään tarkkaa sijaintia tiedetä”, hän jatkaa huumorimielellä.

Tomaattien kasvihuone valaistaan osin päivänvalolla ja osin keinovalolla. Kanervan mukaan lamput sammuvat yöksi, sillä tomaatit tarvitsevat lepoajan. Lähetys aloitti 28. huhtikuuta, ja se aiotaan pitää käynnissä koko kesän.

Siitäpä siis katsomaan! Vaikka Tomaattilive ei ehkä ylläkään Netflixin uusimpien elokuvien suosiolukuihin, voitaneen arvioida, että kyllä tomaatin kypsyminen sentään ruohon kasvamisen ja maalin kuivumisen voittaa.

PS. Yllä mainittu Norppalive näyttäisi olevan pois linjoilta keväällä 2020. Sääksikamera, kuten todettua, kuitenkin toimii.