Artikkelia päivitetty viimeksi 06/2020

Lue kaikki Mikrobitin sivuilla julkaistut Windows-aiheiset jutut osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/aiheet/windows

Päivitetty Windows 10 -asennusopas nyt verkossa

25.6.2020

Oletko vasta vaihtanut Windows 10:een? Tutustu Mikrobitin suureen Windows 10 -oppaaseen , joka kertoo kädestä pitäen kuinka saat parhaan hyödyn irti käyttöjärjestelmästä. Säädä Windows 10:n asetukset kuntoon ja muokkaa käyttöjärjestelmästä mieleisesi.

Opas kertoo myös, kuinka parannat yksityisyyttäsi, otat Windows 10 -päivitykset hallintaan ja estät tulevia ongelmia.

Tällainen on Windows 10:n uusi käynnistysvalikko

25.6.2020

Microsoft muuttaa Windows 10:n käynnistysvalikon ulkonäköä. Live tile -ominaisuus on mukana myös uudessa valikossa.

Eriväriset laatat poistuvat. Vastaisuudessa käynnistysvalikko näyttää yhtenäisemmältä, sillä kaikki valikkoon kiinnitetyt sovellukset käyttävät samaa taustaväriä.

Windows 10 -päivitys 2020

23.6.2020

Monilla Windows 10 -päivityksillä on tapa aiheuttaa ongelmia. Ratkaisuna on Windows 10 -päivitysten viivästyttäminen.

Windows 10 -käyttöjärjestelmä saa tasaiseen tahtiin päivityksiä. Noin kerran kuussa on luvassa tärkeitä tietoturva- ja muita korjauksia, pari kertaa vuodessa vuorossa on palvelun ominaisuuspäivitys, joka useimmiten sisältää runsaasti uusia ominaisuuksia ja bugeja.

Microsoft on aloittanut automaattiset May 2020 Update -päivitykset vanhempien Windows 10 -versioiden käyttäjille. Mikäli et halua ominaisuuspäivitystä toistaiseksi, kannattaa sen asennusta viivästyttää. Samat kikat toimivat myös muihin Windows 10 -päivityksiin.

Windows 10 -päivitykset palaavat

18.6.2020

Microsoft alkaa julkaista pian muitakin kuin tietoturvapäivityksiä. Koronakriisin aikana Microsoft keskittyi tietoturvaan.

Valinnaiset päivitykset tulevat saataville ainoastaan Windows 10:lle sekä Windowsin serveriversioille 1809 ja sitä myöhemmille.

Windows 10 May 2020 Update -päivitys saattaa asentua väkisin

10.6.2020

Windows 10 -päivitykset aiheuttavat taas ongelmia. Jotkut käyttäjät ovat raportoineet Windows 10:n May 2020 Update -päivityksen asentuvan väkisin.

Päivitystä on tarjottu jo ensimmäisille Windows 10:n käyttäjille, mutta toistaiseksi valta päättää päivityksen asennuksesta on jätetty käyttäjälle itselleen.

Näin saat asennettuauuden Windows 10 -päivityksen koneellesi.

Windows 10 June 2020 -päivitys

10.6.2020

Windows 10 June 2020 -päivitys on saatu valmiiksi ja laskettu jakeluun. Portaittain käyttäjille jaettava päivitys on kooltaan varsin kookas, eikä suotta, se nimittäin tekee tietokoneen terveydelle todella hyvää.

Tuore Windows-päivitys paikkaa yli sata haavoittuvuutta.

Windows 10 June 2020 on toistaiseksi suurin kuukausittainen korjauspäivitys. Se on myös neljäs peräkkäinen kuukausittainen tietoturvapäivitys, joka paikkaa yli sata tunnettua haavoittuvuutta ja tietoturva-aukkoa.

Windows 10 May 2020 Update -päivitys tuo uudistuksia

28.5.2020

Windows 10 May 2020 Update (2004) sisältää ominaisuuden, jota monet ovat varmasti toivoneet.

Tähän asti Windows Defender on osannut estää ei-toivottujen sovellusten asennuksen, mutta vastaisuudessa se osaa estää myös sovellusasentimiin käärityt lisäsovellukset, mikäli käyttäjä näin haluaa.

Lue lisää Windows 10 May 2020 Update -päivityksen uudistuksista .

Käyttöjärjestelmän oma oletusasennus sisältää kuitenkin edelleen runsaasti sovelluksia, jotka asentuvat laitteelle pyytämättä ja yllättäen.

Microsoftin Windows Subsystem for Linux -järjestelmä uudistuu

22.5.2020

Microsoftin Windows Subsystem for Linux -järjestelmällä voi pian ajaa myös graafisia sovelluksia.

Microsoft on valjastanut kehittäjien käyttöön suositun Windows Subsystem for Linux -alijärjestelmän, jossa virtualisoitua Linuxia voidaan pyörittää Windows 10:n alaisuudessa.

Lue lisää Windows Subsystem for Linuxin uudistuksista .

Päivitä tietokoneesi Windows 10:een ilmaiseksi

19.4.2020

Windows 10:n aktivointipalvelimet hyväksyvät yhä laillisesti aktivoidun Windows 7 -lisenssin.

Windows 7 on jo edesmennyt käyttisversio. Tukiaika päättyi viime tammikuussa, joten nyt viimeistään on korkea aika siirtyä eteenpäin.

Mikrobitti tarjoaa ohjeet, joilla voit päivittää Seiskan uuteen Windows 10 -versioon. Lue lisää tästä linkistä .

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen, että Windows 10:n aktivointipalvelimet hyväksyvät yhä laillisesti aktivoidun Windows 7 -lisenssin. Tuloksena on täysin aktivoitu Windows 10 -käyttöjärjestelmä.

Windows 10 on järkevä ratkaisu, sillä myös Windows 8.1:n tukiaika päättyy vuonna 2023, minkä lisäksi päivitys on maksullinen – jos siis jostain onnistuu haalimaan käsiinsä laillisen aktivointiavaimen.

Windows 10 May Update julkaistaan toukokuussa 2020: näin kokeilet sitä vaikka heti

Windows 10 May 2020 Update julkaistaan toukokuussa 2020.

Microsoft julkaisee bugikorjauksia May 2020 Update -päivitykselle vielä ennen sen virallista julkaisua. Release Preview -päivitykset valinneet saavat myös nämä korjaukset.

Windows Insider -testiohjelmaan voi liittyä Windowsin asetusten kautta valitsemalla Asetukset > Päivitys ja suojaus > Windows Insider Program . Tarkemmat englanninkieliset ohjeet löytyvät tästä linkistä .

Kannattaa huomioida, että Windows Insider -testiohjelman kautta jaellaan keskeneräisiä päivityksiä ja niiden testiversioita. Jopa ”valmiissa” May 2020 Updatessa voi edelleen piillä vakavia ongelmia. Siitä syystä sitä ei toistaiseksi ole suositeltavaa asentaa tuotantokäytössä olevaan laitteeseen.

Windows 10 May 2020 Update sisältää runsaasti uusia ominaisuuksia, joista tarkemmin oheisessa jutussa .

Windows 10 November 2019 Update

23.1.2020

Syksyn 2019 Windows 10 -suurpäivityksen voi asentaa manuaalisesti käynnistämällä Windows Updaten ja etsimällä uusia päivityksiä.

November 2019 Update on enimmäkseen korjauspäivitys, sillä uusia ominaisuuksia on mukana hyvin niukasti. Näkyvin niistä lienee mahdollisuus lisätä kalenterimerkintöjä suoraan tehtäväpalkin kautta.

Uuden päivityksen voi asentaa manuaalisesti valitsemalla Asetukset > Päivittäminen ja suojaus > Windows Update > Hae uusia päivityksiä . November 2019 Updaten versionumero on 1909. Käytössä olevan Windows-version voi tarkistaa komennolla winver.

Lue kaikki Mikrobitin sivuilla julkaistut Windows-aiheiset jutut osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/aiheet/windows

Windows 10:n asetukset

Oletko vasta siirtynyt Windows 10:een?

Tutustu Mikrobitin suureen Windows 10 -oppaaseen , joka kertoo kädestä pitäen kuinka saat parhaan hyödyn irti käyttöjärjestelmästä.

Opas kertoo myös, kuinka parannat yksityisyyttäsi, otat Windows 10 -päivitykset hallintaan ja estät tulevia ongelmia.

Opit säätämään työympäristön ja asetukset kuntoon. Jos koneessa oli valmiiksi asennettuna kolmannen osapuolen virustorjunta, asennusohjelma varmistaa että se on ajan tasalla. Mikäli ohjelma puuttuu tai on vanhentunut, Windows ottaa käyttöön oman Defender-haittaohjelmatutkan. Windows 10:n Käynnistysvalikon järjestelyyn kannattaa käyttää runsaasti aikaa.

Kun käynnistät ensi kertaa vanhaa selainta ja eräitä muita ohjelmia, Microsoft yrittää vieläkin tyrkyttää omia vaihtoehtojaan. Ole siis tarkkana, ettet tule vahingossa vaihtaneeksi tuttua selainta Edgeen, ellet todella halua kokeilla jotain uutta.

Seiskan päälle päivitettäessä Windows kysyy vanhan salasanan ja luo sen jälkeen uuden Microsoft-tilin tunnuksen, jolla Windowsiin jatkossa kirjaudutaan. Kasista tultaessa tämä vaihe on tehty jo sitä asennettaessa. Tiliin voi kytkeä työpaikan tai koulun sähköpostin.

Tarkista ohjelmasuositukset ja sovellusten päivitykset. Word, Excel ja PowerPoint Mobile-versiot kannattaa yleensä asentaa, vaikka niillä voi ainoastaan avata tiedostoja. Tallentaminen edellyttää maksullista Office 365-tiliä.

Oman Windows-version voi tarkistaa asetuksista (Asetukset > Järjestelmä > Tietoja) tai ajamalla ohjelman winver (napsauta hiiren kakkospainikkeella käynnistysvalikon Windows-kuvaketta, valitse Suorita ja kirjoita kenttään halutun ohjelman nimi).

Lisää vinkkejä löydät Mikrobitin suuresta Windows 10 -oppaasta .

10 parasta Windows 10 -vinkkiä

Kaipaatko vinkkejä Windowsin käyttöön? Tutustu Mikrobitin ohjeartikkeliin .

Windows 10 aiheuttaa ärräpäiden päästelyä monin, usein edeltävistä versioista poikkeavin tavoin. Keräsimme yhteen vinkit, joilla Kympin käyttökokemus muuttuu mukavammaksi ja toimivammaksi.

Laita haku kuntoon, muokkaa ilmoitusasetuksia, poista lukitusnäyttö ja korjaa monen monituista pientä ärsytyksen aihetta.