Amazon Web Services (AWS) on saanut käyttäjiä kiukustumaan, kun maksuttomiksi luulluista tutustumispaketeista on lähetetty laskuja, kertoo The Register.

AWS:llä ei ole GitHubin tai Dropboxin kaltaista freemium-mallia, mutta osa sen palveluista on tarjolla maksutta Free Tier -paketissa, joskin hyvin tiukoin rajoituksin. Minkäänlaisia kulukattoasetuksia palvelussa ei ole.

Asia nousi esille pilviarkkitehti Forrest Brazealin tviitissä. Tviitissä mainittiin opiskelija, joka oli osallistunut AWS:n Sagemaker-tutoriaaliin ja saanut myöhemmin 200 dollarin laskun.

”Luulin poistaneeni kaiken, mutta nyt minulta on laskutettu 200 dollaria”, opiskelija harmitteli. Tiettävästi kyse oli AWS:n järjestämästä työpajasta, jossa mukana oli satoja osallistujia. Osallistujia ohjeistettiin sulkemaan kaikki palvelut, mutta osalla opiskelijoista oli kuitenkin vahingossa jäänyt prosesseja pyörimään heidän poistuttuaan tutoriaalista.

Huolia AWS:n laskutuksista on nostettu esiin aiemminkin. AWS-konsultti Corey Quinn kauhisteli palvelua jo viime vuonna.

”AWS Free Tier on samalla tavalla maksuton kuin pöytäsirkkeli on lapsiturvallinen”, Quinn kuvaili yllättäviä laskutuksia.

AWS-pääevankelista Jeff Barr taasen onnistui sössimään itselleen odottamattoman laskun, kun oli vahingossa kirjautuneena henkilökohtaisella tilillään, eikä yritystilillään.

Registerin mukaan AWS:n maksuista voi huolehtia vain sähköpostivaroituksella, joka ilmoittaa kun asetettu raja on saavutettu. Tämäkin tieto tulee päivän viipeellä, eli ilmoitettu summakin on siinä vaiheessa jo ylittynyt.

Sekavuutta lisää se, että Free Tier sisältää kolmentyyppisiä tilauksia. Osa on kokeiluluontoisia ja tarkoitettu maksullisten palveluiden testaamiseen ennen ostamista, osa on maksuttomia 12 kuukauden ajan ja osa täysin maksuttomia. Harvoin kuitenkaan tulee käytettyä vain yhtä yksittäistä AWS-palvelua, vaan herkästi mukaan tulee otettua muitakin, jolloin maksuttomuudelle voi äkkiä heittää hyvästit.

AWS ei suinkaan ole ainoa tällainen, mutta Google Cloudissa ja Microsoftin Azuressa on sentään aavistuksen paremmin hoidettu maksujen rajoituksia, Register mainitsee. Azuressa toteutus on kolmikon paras, sillä sen maksukatto katkaisee palvelun kun raja on saavutettu, ja asetus on oletuksena käytössä kokeilutilauksissa.