Opiskelijat joutuvat kirjoittamaan etenkin keväällä lisääntyvän määrän esseetehtäviä, jotka ovat toisille niin työläitä, että huijaamisen mahdollisuus houkuttelee.

Kaikki tieto löytyy internetistä, sanotaan. Niinpä sieltä kyllä löytyy myös valmiiksi esseiksi pureskeltua tietoa. Näitä kirjoitelmia myydään opiskelijoille useissa palveluissa.

BBC perehtyi asiaan ja huomasi, että tällaisia palveluja mainostetaan yleisesti suosittujen YouTube-videoiden yhteydessä. Asiasta oltiin yhteydessä YouTubeen, joka kenties yllättäen tarttui toimeen.

BBC oli löytänyt yli 250 YouTube-kanavaa, joilla mainostettiin ukrainalaista EduBirdie-palvelua. Mainokset on usein liitetty tiiviisti videon muuhun sisältöön.

YouTube varoitti viime kanavien ylläpitäjiä siitä, että niiden videoissa on käyttöehtoja rikkovaa sisältöä. Nyt videoita on ryhdytty poistamaan, mikä ei ole lainkaan ilahduttanut julkaisijoita.

Esimerkiksi To Catch A Cheater -kanava valittaa, että 49 sen videoista on poistettu, joten kanavan porukka katsoo vuoden työn valuneen hukkaan. Toinen kanava, AldosWorldTv, ihmettelee, miksi mainoksen sisältämien videoiden lataaminen ylipäänsä sallittiin, jos niillä rikotaan käyttöehtoja. Siltä poistettiin puhdistuksessa yli 30 videota.

Youtube-tähdeksi mainittu Patty Mayo on videoillaan muun muassa neuvonut opiskelijoita ”palkkaamaan Edubirdien supefiksut nörtit kirjoittamaan esseitä puolestasi”. Mayo sanoo, että mainoksia oltiin juuri poistamassa videoista, kun YouTube poisti koko videot.

YouTube ei ole itse kertonut poistettujen pätkien lukumäärää. Se ei myöskään julkaisijoiden harmiksi ole ottanut kantaa siihen, saako samat videot ladata uudelleen siivottuina.