Nyt Aaron Greenspan on arvostellut sekä Facebookia että Mark Zuckerbergiä kovin sanoin ollessaan Britannian parlamentin kuultavana, kertoo BBC.

Hän kertoo varoittaneensa vuonna 2004 Zuckerbergiä, että eri kampusten opiskelijoiden käyttöön tarkoitettu alusta saattaisi hyvin osoittautua ”yksityisyyspainajaiseksi”. Varoitus kaikui Greenspanin mukaan kuuroille korville.

”Facebook menetti jo varhaisessa vaiheessa kontrollin alustaan, eikä se saa sitä ikinä takaisin”, Greenspan toteaa.

Brittipoliitikot pohtivat parhaillaan, kuinka sosiaalisen medioiden palveluiden toimintaa voitaisiin säädellä esimerkiksi valeuutisten leviämisen estämiseksi. Facebookin toimitusjohtaja Zuckerberg ei ole saapunut asian valmistelusta vastaavan komitean kuultavaksi useista pyynnöistä huolimatta.

Greenspan kyseenalaistaa Facebookin laskelmat, joiden mukaan viisi prosenttia sen kuukausittaisista käyttäjistä on valekäyttäjiä. Hänen mukaansa ”on hyvin epäselvää, kuinka näihin arvioihin on päädytty”. Greenspan julkaisi aiemmin tänä vuonna Facebookin raportteihin perustuvan oman tutkimuksensa, jossa arvioidaan valtaosan Facebook-käyttäjistä olevan valetilejä.

Greenspan kuvailee Facebookia ”mustaksi laatikoksi”, jonka kanssa toimivat mainostajat eivät voi mitenkään tietää mainoskampanjoidensa menestystä ja tavoittavuutta.

Facebookia Greenspan vertaa Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuteen. ”Zuckerberg on luonut valtavan, asumiskelvottoman alueen joka on täynnä saastetta ja valeinformaatiota. Säteilyn tavoin tehtyä on nyt mahdotonta peruuttaa”, Greenspan lataa.

Kun ottaa huomioon Greenspanin historian Facebookin kanssa, hänen sanomisiinsa on syytä suhtautua vähintäänkin varauksella – kuten Politicon toimittaja Mark Scott Twitterissä huomauttaa: