Verkkorikolliset eivät ole tyhmiä. He aivan oikein olettavat, että pankkien asiakkailla todennäköisesti on rahaa. Niinpä pankkien nimissä lähetetyt huijausviestit ovat valitettavan yleisiä, ja kalastelun kohteena lähes poikkeuksetta ovat uhrin verkkopankkitunnukset.

OP:n nimissä on ollut viime päivinä liikkeellä ainakin kolmenlaisia huijausviestejä, joita on levitetty niin tekstiviesteinä kuin sähköpostitsekin.

Pankki varoittaa itsekin kahdesta näistä sivuillaan. Huijaustekstiviesti väittää, että vastaanottajan tili on estetty. Asian korjaamiseksi pitäisi mennä viestin mukana olevaa linkkiä seuraten ”kirjautumissivulle” ja antaa sinne pankkitunnuksensa. Tämä olisi tietenkin erittäin huono idea.

OP:n esittelemässä sähköpostiviestissä höpistään eurooppalaisesta asetuksesta ja vahvasta todennuksesta, joka pitäisi linkin kautta aktivoida. Rikolliset ovat nähneet viestin kieliasun kanssa ilmeistä vaivaa, mutta allekirjoittaneet viestin ”OP BNAK FI". No, kukapa meistä on täydellinen.

Tivin lukija kertoo saaneensa tällä viikolla sähköpostiinsa näistä kahdesta poikkeavan huijausviestin:

”Ilmoitamme sinulle, että sinulla on oikeus saada meiltä hyvitysmaksu, jonka määrä on 91.90 EUR”. Jos linkkiä klikkaa ja erehtyy tietonsa antamaan, joku saattaa hyvinkin saada maksun, mutta ei viestin vastaanottaja. Summakin saattaa valitettavasti olla paljon suurempi.

OP muistuttaa asiakkailleen, ettei se koskaan lähetä linkkiä millekään sivustolle, johon asiakkaan pitäisi kirjautua verkkopankkitunnuksin tai antaa korttitiedot. Näin toimii vain rikollinen.