Oppikirjoihin erikoistunut brittiläinen kustantamo Pearson PLC tutkailee lohkoketjujen ja nft-teknologian mahdollisuuksia tehdäkseen lisää rahaa. Yhtiön toimitusjohtaja Andy Birdin mukaan nft:t ja lohkoketju kiinnostavat, koska ne mahdollistaisivat rojaltit myös käytetyistä kirjoista. Bird kertoi näkemyksistään Bloombergille .

Digitaalisena nft-teoksena oppikirjan omistussuhde pysyisi tallessa lohkoketjussa ja kun opiskelija myisi kirjan eteenpäin seuraavalle, voisi kustantaja saada osansa rahoista.

Birdin mukaan perinteiset oppikirjat voivat ”analogisessa maailmassa” vaihtaa omistajaa uudelleen jopa seitsemän kertaa, mutta kustantamo tietysti saa rahaa vain ensimmäistä myynnistä.

Siirtymä digimaailmaan tietysti vähentää käytettyjen kirjojen kauppaa ja nft-teknologian avulla kustantamo voisi olla mukana joka kerta, kun kirja vaihtaa omistajaa.

Aiheesta myös uutisoinut Engadget toteaa, että käytettyjen oppikirjojen markkinoille on hyvin yksinkertaiset syyt. Kirjat ovat yleensä huomattavan arvokkaita ja opiskelijat tarvitsevat niitä vain rajallisen ajan. Niinpä on aivan luonnollista, että opiskelija koettaa tienata hieman takaisin myymällä kirjan, kun ei sitä enää tarvitse.

Kirjojen vieminen lohkoketjuun tuntuu kuitenkin tarpeettomalta, Engadget huomauttaa. Sen sijaan, että kustantamo keskittyisi tarkkailemaan, kuinka monennella opiskelijalla jokin kirja menee, se voisi tuoda kirjojaan tarjolle esimerkiksi kuukausimaksullisella tilauspalvelulla. Drm eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta on jo olemassa oleva asia, johon ei tarvitse lohkoketjuja tai kryptovaluuttaa sotkea.

Engadget huomauttaa myös, ettei Pearsonilla paljoakaan ole tehtävissä, jos opiskelijat ryhtyvät ottamaan kuvakaappauksia digitaalisten oppikirjojen sivuista.