Vuonna 2017 EA sai pahasti siipeensä, kun sen Star Wars Battlefront 2 joutui niin fanien kuin lainoppineiden hampaisiin. Syynä oli pelissä olleet loot boxit, eli satunnaisia esineitä sisältävät, oikealla rahallakin ostettava aarrearkut.

EA oli ollut ahne. Se pyrki luomaan mekaniikan, jolla kiireiset ja kärsimättömät pelaajat upottaisivat loot boxeihin rahaa saadakseen pelillistä etua. Tämä sai pc-pelaajat sotapolulle, ja meteli oli niin valtava, että se sai poliitikotkin kiinnostumaan.

Jupakan ansiosta lukuisat Euroopan maat ryhtyivät tosissaan pohtimaan ovatko loot boxit uhkapelaamiseen rinnastettava elementti. Loot box -mekaniikka julistettiin laittomaksi ensin Belgiassa, sitten Hollannissa, ja esimerkiksi Ranska ja Saksa punnitsevat tilannetta tarkoin.

EA:lle kohu maksoi kolme miljardia dollaria yhtiön osakkeen notkahtaessa. Rapa on roiskunut tätäkin merkittävästi laajemmalle, sillä loot boxit eivät ole ainoastaan EA:n tapa tehdä rahaa. Niin Counter-Strike, Overwatch kuin lukuisat mobiilipelitkin ovat joutuneet miettimään ansaintamalliaan uusiksi.

Ehkä tämän kaiken vuoksi uudessa Battlefield 5:ssä ei loot boxeja enää nähdä. EA vahvisti Kotakulle, että edes pelkästään kosmeettisia esineitä sisältäviä aarrearkkuja ei toisen maailmansodan melskeistä tule löytymään.

Battlefield 5 julkaistaan 19. lokakuuta. EA aikoo esitellä sen moninpeliä 9. kesäkuuta osana E3-messuja.