Oppilaat joutuivat puolittamaan säästösyistä jopa käsipyyhepaperit Helsingin ala-asteilla samaan aikaan, kun kaupungin opetusviraston tietohallintopäällikön epäillään kavaltaneen lähes yhdeksän miljoonan euron arvosta koululaisten tietokoneiden hankkimiseen tarkoitettuja rahoja.

Helsingin opetusviraston entinen tietohallintopäällikkö Hannu Suoniemi vangittiin epäiltysten vuoksi jo tammikuussa. Poliisin esitutkinta asiasta on vielä kesken, mutta se pyritään saamaan valmiiksi huhtikuun aikana. Lisätietoja kertoi tiistaina mm. Helsingin Sanomat.

Suoniemen epäillään saaneen rikoshyötyä vuosina 2006–2016. Epäselviä laitetoimituksia on tehty lähes yhdeksän miljoonan arvosta eli noin miljoonalla eurolla vuodessa.

Samaan aikaan helsinkiläisillä kouluilla on edetty säästöbudjeteilla.

”Ala-asteella käsipyyhepaperitkin puolitettiin, ja niitä sai käyttää yhden puolikkaan yhtä käsienpesukertaa kohden”, kertoo parin vuoden takainen alakoululainen.

Pahinta kouluissa on ollut harjoituskirjoista säästäminen. Kielten harjoituskirjoja ei ole jaettu oppilaille ainakaan kaikilla yläasteilla, vaan tehtäviä on surutta jäljennetty vanhoista kirjoista. Esimerkiksi kielten sanaristikkoja on tiettävästi pitänyt ensin jäljentää ristikkopohjia myöten ennen täyttämistä.

Hankinnat hyväksyttiin automaattisesti, rekisteri puuttui

Suoniemi vastasi opetusviraston tietoteknisistä hankinnoista 1990-luvulta asti. Petos onnistui epäilysten mukaan niin, että hän teki laitteiden hankintaan tarkoitetuilla varoilla ostoja alle 30 000 euron erissä, jolloin niitä ei tarvinnut kilpailuttaa, ja myi sitten ostamansa laitteet apureidensa kanssa yksityisille ostajille.

Viraston hankintajärjestelmä periaatteessa estää tilanteet, joissa sama ihminen tilaa ja hyväksyy hankinnat. Petoksessa on ilmeisesti käytetty hyväksi ominaisuutta, joka hyväksyy hankinnan automaattisesti, jos tilaus ja laskun loppusumma täsmäävät.

Opetusvirastolta on myös puuttunut tarkka laiterekisteri. Virasto järjesti rikosepäiltyjen jälkeen inventaarion. Siinä huomattiin kuuden muun työntekijän vieneen koteihinsa tuhansien eurojen arvosta työtehtäviin liittymätöntä koulujen elektroniikkaa. Kolme työntekijää irtisanottiin ja kolme sai varoituksen.

Rikokset herättävät kysymyksiä Helsingin kaupungin sisäisestä valvonnasta. Poliisi on kuulustellut myös laitetoimittajia esitutkinnan aikana. Helsingin Sanomat kertoo, että tilaukset ja toimitustavat ovat poliisin mukaan olleet epätavallisia. Esitutkinta on kohdistunut pääasiassa kolmeen laitetoimittajaan, jotka eivät ole olleet tilaushetkellä Helsingin kaupungin sopimustoimittajia.