4g-liittymiä kaupataan nykyisin paljon paitsi mobiililaitteisiin, myös kodin pääasialliseksi nettiyhteydeksi.

Kiinteää yhteyttä ostaessaan voi olla yleensä aika varma siitä mitä saa, mutta mobiilidatan toimivuudesta ei voi koskaan tietää, koska olosuhteet ja ruuhkaisuus vaikuttavat niin paljon sen toimivuuteen.

Onneksi valintaa ei tarvitse tehdä summamutikassa, vaan eri operaattoreiden tarjoamien yhteyksien laatua voi konkreettisesti testata.

Mikrobitin yksityiskohtaiset ohjeet opastavat sinut selvittämään itse, mikä liittymä toimii sinun käytössäsi todennäköisesti parhaiten.

Tutki ennen kaupoille ryntäämistä tarkkaan, miltä mastot kodin ympärillä näyttävät. Pöpelikköön ei ole tarpeen lähteä haahuilemaan, vaan tutkimiseen on olemassa esimerkiksi Cellmapper-palvelu. (www.cellmapper.net). Visuaalisesti selkeämpi beta-versio löytyy osoitteesta www.cellmapper.net/testmap

Kannattaa etsiä vaikkapa kolme lähintä tuki­asemaa ja katsoa operaattorikohtaisesti, minkä keilat osuvat parhaiten oman kodin päälle ja mielellään mahdollisimman keskelle keilaa. Keilan jälkeen valitaan taajuus, joita voi olla tarjolla useita.

Kun omalta alueelta on haarukoitu potentiaalisin operaattori, tukiasema ja keila, on vielä fiksua tarkistaa, millaisiin nopeuksiin alueella on päästy. Siihen voi käyttää vaikkapa Aalto-yliopiston Netradar-palvelua.

Operaattorin ja liittymän perinpohjainen valinta vaatii luonnollisesti vielä paikan päällä tehtäviä mittauksia oikealla laitteistolla. Siihen on tarjolla avuksi useita sovelluksia ja palveluita.

Kannattaa ottaa myös huomioon, että mobiilidata on aina jaettua dataa, joten nopeuteen vaikuttaa tukiaseman sijainnin ja taajuuksien lisäksi myös se, minkä verran samalla tukiasemalla eri operaattoreilla on asiakkaita. Siksi nopeutta on syytä mitata, eikä vain pari kertaa, vaan useita kertoja eri kellonaikoina.

Lue lisää: Älä osta sokkona: 12 ohjetta, joiden avulla valitset oikean 4g-liittymän