Silkkitien kaltaiset verkkokaupat ovat Tullin tiedotteen mukaan ”lisänneet huomattavasti huumausaineiden tarjontaa Suomessa, etenkin suurten kaupunkien ulkopuolelle ja myös alaikäisille”.

Palvelu aloitti toimintansa vuonna 2013 ja se on ollut Tullin mukaan yksi pisimpään toimineista ja kansainvälisesti tunnetuimmista huumausaineiden kauppapaikoista. Kauppapaikka otti noin viiden prosentin komission kauppapaikalla toimineiden kauppiaiden myynneistä.

Ostajat ovat uskoneet voivansa pysyä Tor-verkossa anonyymeinä. Ostokset maksettiin bitcoin-virtuaalivaluutalla.

Tutkinnassa paljastui tuhansia epäiltyjä huumeiden ostajia. Silkkitie-kauppapaikalla oli käyttäjinä jopa 400 000 nimimerkkiä. Suomalaisista käyttäjistä on tunnistettu tähän mennessä noin 6000. Kauppaa on käyty huumaus-, doping- ja lääkeaineilla sekä aseilla arviolta jopa 50 miljoonan euron edestä. Tuhansien suomalaisten ostajien ja myyjien henkilöllisyys on saatu selvitettyä ja esitutkintoja on aloitettu.

Kauppapaikalla oli 78 000 tuotetta ja noin puoli miljoonaa toteutunutta kauppatapahtumaa, joista valtaosassa asiakas oli Suomessa. Noin sata myyjistä oli tehnyt yli 100 000 euron arvosta kauppaa palvelun kautta.

Palvelun kautta myytiin yhteensä huumeita Suomeen 850-900 kiloa. Tulli on tehnyt huumausaineiden takavarikoiden lisäksi bitcoinien takavarikoita, joissa on saatu talteen arviolta 20 miljoonan euron edestä bitcoineja.

Tullissa tapauksen yleisjohtajana toimiva valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Silkkitie oli kohdennettu suomeksi suomalaisasiakkaille. Myöhemmin käännettiin englanniksi nimellä Valhalla.

Tullin ja Keskusrikospoliisin ja Suomen poliisilaitosten lisäksi yhteistyötä tutkinnassa tehtiin Europolin ja Ranskan viranomaisia kanssa. Palvelimet toimivat Ranskassa takavarikontekohetkellä.

Palvelun sulkemisen vaikutus on myös näkynyt tilastoissa:

”Suomeen tulevien huumausainelähetyksien takavarikot ovat lukumääräisesti vähentyneet maaliskuun 2019 jälkeen”, tutkinnanjohtaja Sinkkonen sanoo tiedotteessa.