Mikrobitti on julkaissut laajan jutun tietokoneiden ja puhelimien kierrätyksestä. Lue juttu tästä linkistä .

Tiedätkö, mitä puhelimelle ja tietokoneille tapahtuu sen jälkeen, kun ne on toimitettu sähkö- ja elektroniikkaromun (ser) kierrätykseen?

Pitkä tarina lyhyesti: materiaali esikäsitellään, poistetaan laitteen sisältämät vaaralliset aineet ja valmistellaan laite myöhempää prosessointia varten. Akku poistetaan. Näytön ympärillä oleva loisteputki poistetaan purkamalla näyttöä ympäröivä kehys. Laite puretaan, jotta päästään irrottamaan muistikammat, prosessori, emolevy ja kiintolevy. Sitten komponentteja erotellaan. Paljon erottelemisesta tehdään murskaamalla, jolloin saadaan eroteltua metalleja.

Akutkin päätyvät murskattaviksi, ja usein osoite on Nivalassa toimiva Akkuser, joka on erikoistunut niihin. Siellä akuista erotellaan metallirikasteita, kuten kuparia, kobolttia kännyköissä ja läppäreissä käytetyistä korkeakobolttisista lithium-ion-akuista, nikkelimetallihybridiakuista nikkeliä ja kobolttia, alkaliparistoista sinkkiä ja rautaa.

Erilaisissa liikkumisvälineissä kuten sähköpyörissä käytettäviä matala­kobolttisia li-ion-akkuja ei vielä pystytä käsittelemään lainkaan, mutta tilanne on muuttumassa vielä tämän vuoden aikana.

Akkujen osalta puhutaan paljon niin sanotusta Second Life -käytöstä. Se tarkoittaa, että alkuperäiseen käyttöön kelpaamaton akku huolletaan hieman vähemmän intensiiviseen käyttöön hävittämisen sijasta.

Uusiokäytössä Norja on ollut edelläkävijä. Valtio tukee siellä sähköauton ostamista, joten sellaisia on liikenteessä suhteessa enemmän kuin missään muualla. Sähköautot ovat siellä myös yleistyneet huomattavan aikaisin.

Norjassa sähköautoista liian väsyneinä poistetut akut kierrätetään niin, että niiden kennomodulit erotellaan ja luodaan uusia akkuja sellaiseen käyttöön, missä energian varastointi on tärkeämpää kuin akusta saatava teho. Tyypillisiä kohteita on talotekniikassa, jossa autoista peräisin olevia akkuja käytetään vaikkapa aurinkopaneeleilta saatavan energian säilytyksessä.

Vastaavan käytön odotetaan lisääntyvän myös muualla.