Mikrobitti opastaa Androidin virittämisen saloihin isossa oppaassaan.

Androidin asetusten, viritysten ja sovellusten määrä on valtava. Koska jokainen käyttää laitettaan omalla tavallaan, lähes jokainen lukija tuntee varmasti osan tässä artikkelissa esiintyvistä toiminnoista ja sovelluksista – mutta hyvin harva on kuullut ainakaan niistä kaikista.

Tiesitkö esimerkiksi, miten Android-puhelimen näyttö jaetaan kahtia niin, että voit käyttää kahta sovellusta samaan aikaan?

Vaikka ominaisuus on ollut Androidissa vakiona jo kolme vuotta sitten esitellyssä Android 7:ssä eli Nougatissa, yllättävän harva käyttäjä tietää, että tavallisessa puhelimessakin voi moniajaa kahta sovellusta näytöllä yhtä aikaa. Tämä johtunee siitä, että ominaisuus on varsin tehokkaasti piilotettu, eikä siihen törmää vahingossa.

Jakaaksesi näytön kahtia käynnistä ensin yksi näytölle haluamasi sovellus ja sitten toinen. Paina sitten useimmiten kotinappulan oikealta puolelta löytyvää avoimet sovellukset-nappulaa pitkään. Ruudun puolikkaalle ilmaantuu avointen sovellusten lista, josta voit valita kyseiselle puolikkaalle näkymään haluamasi sovelluksen.

Näytön jako toimii sekä pysty- että vaakasuunnassa, ja etenkin tiedon leikkaaminen ja liimaaminen sovelluksesta toiseen on jakotilassa paljon helpompaa kuin sovellusten välillä vaihtelemalla.

Tai tee vaikka Androidin ilmoituksista widget-vimpain. Androidin normaalit ilmoitukset kyllä tallentuvat lokiin, mutta sen katselemiseksi on tehtävä todella erikoinen kommervenkki. Paina aloitusnäytön tyhjää kohtaa pitkään ja valitse esiin tulevasta näytöstä Widgetit > Asetukset-pikakuvake. Paina tätä vimpainta pitkään ja valitse esiin tulevasta valikosta Ilmoitusloki. Nyt aloitusnäytöllä on pikakuvake, jonka kautta piilotettua lokia pääsee katsomaan.

Lue lisää tavoista, joilla teet Android-käytöstä monipuolisempaa.