Windows 10 on nyt saatavilla arm-laitteille. Muun muassa SnapDragon-suorittimilla toimiva Windows 10 on ARM on Microsoftin ja Qualcommin yhteistyön tulos. Ensimmäiset Windows 10:llä varustetut arm-laitteet ovat luvassa Asusilta, Lenovolta sekä Hewlett-Packardilta.

Microsoftilla muistettaneen pitkään Windows RT -katastrofi, jonka seurauksena yhtiö joutui tekemään lähes miljardin dollarin alaskirjauksen.

Windows RT oli arm-laitteille kehitetty versio Windows 8:sta, jossa toimivat vain Windows-sovelluskaupasta ladattavat sovellukset. Tuolloin sovelluskauppa lähinnä kumisi tyhjyyttään. Sittemmin tilanne on parantunut huomattavasti, joskin kaupasta puuttuvat edelleen jotkin ykköskorin sovellukset, kuten Googlen Chrome-selain.

Tällä kertaa Microsoft yrittää lähestyä asiaa uudesta kulmasta. Windows-sovelluskaupan lisäksi Windows 10 on ARM -laitteilla voidaan ajaa perinteisiä win32-sovelluksia, kunhan käyttöjärjestelmä ensin päivitetään Windows 10 Prohon. Päivityksen voi toistaiseksi suorittaa maksutta. Oletusarvoisesti Windows 10 on ARM -laitteet toimitetaan Windows 10 S -käyttöjärjestelmällä varustettuina.

Windows 10 on ARM:lla varustetun laitteen akun luvataan kestävän yhdellä latauksella jopa 22 tunnin käyttöajan sekä 30 päivän standby-valmiuden. Lisäksi laitteet pysyvät aina yhdistettyinä internetiin.

Ensimmäiset SnapDragon-suorittimella varustetut Windows 10 on ARM -laitteet ovat Asus NovaGo sekä HP Envy x2, Fossbytes kirjoittaa.

Ditch the 🔌 ! New PCs powered by #Snapdragon have a battery life so long you won’t need one. #SnapdragonSummit pic.twitter.com/QoQwbepwwb

— Qualcomm (@Qualcomm) 5. joulukuuta 2017