Oulun yliopiston rakentamisen ja rakentamisteknologian tutkimusryhmän kehittämän itsenäisen kaivukoneen liikkuvat osat on anturoitu ja hydrauliikan ohjaukseen on asennettu ohjausjärjestelmä. Kaivukoneen ”silmäksi” on asennettu mikropiirille miniatyrisoitu tarkka 3D-laserkeilain.

Kaivukoneen ohjauksen ohjaustiedot saadaan mitatusta digitaalisesta kolmiulotteisesta maastomallista ja suunnittelijan luomasta tietomallista. Niistä jalostetaan koneohjausmalli sekä autonomiseen työskentelyyn tarvittavat työkoneen ja sen kauhan liikeradat.

Kaivukoneella on erilaisia käyttötapoja. Opetusajoon perustuvassa automaattisessa ohjauksessa työkone tekee työsuorituksen ihmisen opettamana. Kaikki koneen liikkeet tallennetaan liikeradoiksi, jotka voidaan tämän jälkeen toistaa autonomisesti ilman ihmistä.

Kauko-ohjauksessa ihminen ohjaa työkonetta etäältä turvallisesta paikasta, menetelmä soveltuu esimerkiksi ihmiselle vaarallisille maarakennustyömaille.

Puhtaasti autonomisessa ohjauksessa työkoneen liikeradat tuotetaan suoraan mallitiedoista.

Työkoneiden automaatiota kehitetään aktiivisesti eri puolilla maailmaa.

”Avoimeen infra-alan tietomallintamiskonseptiin tarjoamme nyt uuden avoimen ratkaisun työkoneiden autonomisen ohjauksen kehitystyöhön. Tavoittelemme avoimen sovellusalustan tarjoamista jatkotutkimuksiin ja teollisuusyhteistyöhön kotimaassa ja kansainvälisesti”, sanoo tiedotteessa tutkimusprojektin johtaja, professori Rauno Heikkilä Oulun yliopistosta.

Tutkimusprojektiin osallistuivat Novatron (koneohjausjärjestelmien kehitys, infra-alan tietomallintamisen koulutus) ja Technion (hydrauliikan automaattisen ohjauksen ratkaisut ja soveltaminen).