Kun on tahtoa, keinotkin löytyvät. BBC kirjoittaa, että aivan luotettavinakin pidetyt tahot harjoittavat ihmisten salavihkaista seurantaa. Avuksi on otettu sähköpostiviesteihin kätketyt huomaamattomat kuvatiedostot.

Kuva saattaa olla vain yhden ainoan pikselin kokoinen ja jos se on vielä samaa väriä taustan kanssa, saa olla aika fakiiri sen löytääkseen, vaikka tietäisi mistä etsiä. Kyse on yleensä gif- tai png-tiedostosta.

Täysin ilman käyttäjän toimia lähettäjä saa selville, onko sähköposti avattu ja kuinka monta kertaa. Lisäksi paljastuu tietoja päätelaitteesta ja ip-osoite, jonka perusteella saattaa pystyä haarukoimaan vastaanottajan sijaintia.

Tietoja halutaan kerätä markkinoinnin tarpeisiin. Lähettäjä kykenee vaikkapa päättelemään, kannattaako vastaanottajaa lähestyä uudelleen ja millä tavoin se kannattaisi tehdä.

Asiaa on BBC:n toimeksiannosta selvittänyt sähköpostiin liittyviä palveluita tarjoava Hey. Yrityksen mukaan ”vakoojapikseli” on joka kolmannessa sen asiakkaiden vastaanottamassa sähköpostissa, vaikka joukosta olisi jo suodatettu silkka roskaposti pois.

Britanniassa “vakoojapikseleitä” käyttävät esimerkiksi British Airways, TalkTalk, Vodafone, Sainsbury's, Tesco, HSBC, Marks & Spencer, Asos ja Unilever.

Urkintamenetelmältä suojautumiseen on erilaisia tapoja. Suoraviivaisin on säätää postisovellus estämään kaikki kuvat. Viestit voi myös valita luettavaksi pelkkänä tekstinä. Jos kaikista kuvista ei halua hankkiutua eroon, sähköpostisovelluksiin on saatavilla lisukkeita, jotka torjuvat pikselihaukkoja.