”Mitä v*ttua se oikein tarkoittaa? Venaas nyt, mitä lisätty todellisuus tarkoittaa, Sharon?”, rokkari Ozzy Osbourne kommentoi elokuussa Rolling Stone -lehdelle puhuessaan uudesta, jättimäisestä vinyylikokoelmastaan.

Perjantaina julkaistuun boksiin kuuluu 12 lisätyn todellisuuden eli AR:n kokemusta, jotka on toteutettu suomalaissovellus Arilynilla. Firman luova johtaja Otso Kähönen on erittäin mielissään ”supermielenkiintoisesta” projektista, joka alkoi jo reilu vuosi sitten.

”Tämä on suunta, mihin viihdepuolella ollaan tähdätty jo useiden vuosien ajan. Meidän visio on, että artistin ja fanin yhteyden rakentamisessa lisätyllä todellisuudella voi olla suuri merkitys ja viimeinkin se lähtee toteutumaan globaalisti,” Kähönen sanoo.

Pitkään musiikkiteollisuudessa työskennelleelle Kähöselle Ozzy-projekti oli Arilynin ajalta henkilökohtaisesti tärkein tuotanto.

”Oli mieletöntä päästä tekemään maailman isoimman elossa olevan legendan kanssa tällaisia juttuja.”

”Me tietysti toivotaan, että kun Ozzy lähtee tekemään edeltä niin muutama muu voisi ottaa mallia ja viemään AR:n ilosanomaa eteen päin.”

AR:ään Ozzyn tiimi päätyi mutkan kautta. Vinyylivalmistaja, alansa suurin toimija eli tsekkiläinen GZ Media, oli alun perin suunnitellut upottavansa tuotteeseen oman digitaalisen näyttönsä, mutta oli pian siirtynyt ilmeisesti ympäristö- ja kustannussyistä harkitsemaan AR:ää.

Arilynin toeuttamiin elämyksiin kuuluu muun muassa räjähtäviä televisioita ja lepakoita sekä pöydällä esiintyvä Ozzy. Videomateriaali AR:ää varten on koottu aiemmin julkaisemattomista videoista artistin uran varrelta, kuten keikkataltioinneista ja musiikkivideoiden kuvauksista. Tämäkin on Kähösen mukaan hyvä asia heille, koska näin he pystyvät osoittamaan potentiaalisille asiakkaille, ettei uutta materiaalia välttämättä tarvita lainkaan.

Mutta miksi maailmanluokan artistin joukot valitsivat pienehkön suomalaisen AR-yrityksen?

”Kysyimme samaa heiltä. Ei saatu sitä kirjallisena, mutta Sony USA:n mielipide oli se, että me olemme maineeltamme maailman paras AR-toimija. Kysyivät, että ettekö te ole paras. ”

”Totta kai ollaan paras”, Kähönen sanoo.

Arilyn on aiemmin tehnyt vastaavanlaisia toteutuksia lukuisille kotimaisille artisteille. Ensimmäinen yhteistyökumppani oli Samuli Putro vuonna 2014. Viime vuonna Sanni seikkaili sarjakuvalehti Aku Ankan sivuilla Arilynin kautta. Kokoluokaltaan Ozzy on aivan eri luokkaa.

Tuoreen Sirius XM:n radiohaastattelun perusteella myös Ozzy tietää nykyään mitä AR tarkoittaa, assistentti oli näyttänyt, ja artisti on itse ilmeisen mielissään tästä ”tempusta”.

Kähönen on iloinen artistin suhtautumiseen, mutta nyt häntä kiinnostaa enemmän miten fanit, jotka todennäköisesti ovat niitä Ozzyn fanaattisimpia, sisältöihin reagoivat.

”Pidä huolta faneista, fanit pitää huolta sun bisneksestä. Tässä päästään näkemään, miten AR oikeasti taipuu tähän.”