Työsuhdepuhelin meni vaihtoon, joten oli tarve niin sanotusti isolle ratkaisulle. Joko uskaltaisin hypätä 5g-verkkoon?

Saattaisin olla luddiitti, jos en hankkisi laitetta, jota voi käyttää täysillä vasta osissa pääkaupunkiseutua ja suurimmissa kaupungeissa.

Kahden vuoden päästä ei 4g:tä muista enää kukaan.

Operaattorit toki solmivat verkkoa yhä tiiviimmäksi, mutta 5g:n luonteen takia peittoalueista tulee hyvin mielenkiintoisia. Kun tukiasemien pitää olla lähellä toisiaan, peitotta voidaan jättää vaikka ulkoilualueiden käytetyimmiltä reiteiltä syrjässä sijaitsevia kallioita.

Numero g:n edessä on vaihtunut tasaiseen tahtiin. Nmt-verkko (1g) otettiin käyttöön vuonna 1981. Ensimmäinen gsm-verkko eli 2g avattiin 1991. Vuosikymmen vierähti myös 3g:n käyttöönottoon vuonna 2001.

Nykyisen mobiilikulttuurin mahdollistanut 4g avattiin joulukuussa 2010 ja ensimmäiset 5g-verkot kesäkuussa 2018. Vauhti siis kiihtyy. 6g:n mahdollisuuksia ja sovelluksia tutkitaan jo ahkerasti, ja voikin olla, että 5g:n huippu­jakso jää vain muutaman ­vuoden mittaiseksi.

Mobiili-infran rakentamisessa ihmiskunta ei ole pihistellyt, ja uutta infraa vaativia markkinoita on aggressiivisesti luotu teknisen kehityksen rinnalla tai jopa hiukan edelläkin.

Kaltaiselleni perustollolle 5g tuntuu vielä liioittelulta. Isot pojat kertoivat, että se tyhjentää akun nopeasti, mikä on kaikkien älylaitteiden kurjin ­ominaisuus hyvilläkin yhteyksillä.

Lisäksi on operaattoreiden kannalta noloa, kun nopeustestisovellus näyttää ”hyvällä peittoalueella” 5g:lle samoja tai jopa huonompia latausnopeuksia kuin 4g-verkossa.

Toisaalta 5g:n puolesta seireenin­laulua lauloi varhaisen omaksujan status, mahdollisuus laskea hohtava 5g-luuri rennosti neukkarin tai ­kahvilan pöydälle.

Lopulta luddiitin selän katkaisi kaksi kortta. Ensinnäkin jo monissa keskihintaisissa puhelimissa on 5g-valmius. Toiseksi, kun puhelin kahden vuoden päästä seuraavan kerran menee vaihtoon, ei 4g:tä muista enää kukaan.

Tervetuloa elämääni, 5g!

**

Syyskuun Mikrobitti nyt luettavissa! Testissä edulliset 5g-puhelimet, usb-c-telakat, Samsung Galaxy Note20, Raspberry Pi -projekti...