Koronapandemia ajoi ihmiset koteihinsa ja verkkopalveluiden ääreen loppujen lopuksi nopeammin kuin kukaan pystyi aavistamaan.

Se on näkynyt suoraan myös datan käytön voimakkaana lisääntymisenä. Työt tehdään etäyhteyden avulla, jälkikasvu pidetään verkkopeleillä ja lempisarjoilla hiljaisina Google Classroomissa tai Teamsissa vietetyn koulupäivän jälkeen ja niin edelleen.

Myös aiemmin lapset yhteen keränneet harrastukset ovat alkaneet kuluttaa dataa, kun valmentajat lähettävät videoita esimerkiksi jalkapallotempuista.

Suoratoistopalveluiden merkitys on samalla tietysti kasvanut. Siitä sain rivakan muistutuksen, kun vaihdoimme laajakaistaliittymän ja naputtelin Netflixiin ensimmäisellä kerralla väärän salasanan. Siinä alakoululaisen naama venähti, kun mieleen tulvahti hätä suosikkisarjojen katselun loppumisesta.

Poikkeusajoissa pahinta on tylsyys – tai sen pelko.

Perherauhan hinnaksi Netflixin ympäristövaikutukset ovat yhdentekeviä.

Datankäytön kasvulla on muitakin seurauksia, joita tulee harvemmin ajatelleeksi. Nykyisellä suoratoistopalveluihin nojaavalla viihteen kulutuksella on oma hiilijalanjälkensä.

Jälki ei ole enää pieni, ja se kasvaa.

Kuvio fyysisten kulttuurituotteiden muutoksessa suoratoistopalveluiksi on sama kuin autoilun käyttövoiman vaihtumisessa fossiilisista polttonesteistä sähköön. Datan, niin kuin sähköautoilunkin, ilmastovaikutuksia on alettu laskea laajemmin vasta viime vuosina.

Näin poikkeusaikana datan käytöllä ei ole väliä. Perherauhan hinnaksi esimerkiksi Netflixin kuluttaman energian ympäristövaikutukset ovat yhdentekeviä, eikä datahäpeää kannata sen takia poteakaan.

Mutta koronakin loppuu aikanaan. Silloin on taas mahdollisuus pohtia, mitä haluamme tai voimme tehdä maapallon hyväksi.

Jokainen turha hiilidioksidigramma on juuri sitä, turhuutta, tuli se sitten joutavasta sähköauton vinguttelusta tai tuntikausien lamaannuttavista sarjamaratoneista.

**

Huhtikuun Mikrobitti nyt kaupoissa! Mukana juttua muun mussa uusista korttitietokoneista, puhelimista ja suoratoistopalveluista, DIY-flipperistä, atk:n desinfioinnista, puhelinten vaihtoehtoselaimista ja sovelluskääntäjistä. Lue lisää!