Käteinen on tehnyt hidasta kuolemaa jo vuosia. Esimerkiksi Kiinassa mobiilimaksaminen on todella yleistä, ja käteinen ja länsimaiset luottokortit ovat toisen luokan maksuvälineitä.

Yhdysvalloissa käteinen on perinteisesti kovassa huudossa. Tippi- eli juomarahakulttuuri on toiminut pääosin käteisen voimin. Euroopasta löytyy hyvin monenlaisia kulttuureita maksamisessa.

EU-direktiiveillä on huono maine kansalaisten keskuudessa.

Muutos ei tapahdu kaikkien ihmisten käytöksessä samanaikaisesti edes yhdessä kaupungissa. Itse käytän Suomessa käteistä todella harvoin, mutta käteisellä on edelleen uskollinen asiakaskuntansa. Yritysten siirtyminen pelkkiin kortteihin tai mobiilimaksuihin on yleensä kaatunut juuri asiakkaiden vastustukseen.

Käteistä käytetään lasten viikkorahana ja nettikirpputorien vaihdannan välineenä. Näin ei tarvitse olla. Esimerkiksi tässä numerossa testatut mobiilimaksamisen palvelut (s. 74) mahdollistavat nopean rahansiirron myös yksittäisten ihmisten välillä. Testaamamme maksupalvelut ovat jo ehtineet luoda jonkinlaisen markkina-aseman, mutta kilpailu kovenee pian.

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä loppuvuodesta meille on tarjolla paljon uusia maksamistapoja sekä talouteen liittyviä palveluita. Syynä on 14. 9. kokonaisuudessaan voimaan tuleva EU:n maksupalveludirektiivi PSD2 (Payment Services Directive).

EU-direktiiveillä on huono maine kansalaisten keskuudessa. Ajatellaan, että direktiivi on rajoittava ja toimintaa jäykistävä. Tässä tapauksessa asia voi olla toisin.

Pankit pakotetaan avaamaan maksupalveluiden ja tilien rajapintoja. Käytännössä tämä tarkoittaa, että osa perinteisistä pankkipalveluista ei ole enää pankkisidonnaisia. Esimerkiksi tili- ja tapahtumatiedot saa jatkossa muidenkin toimijoiden palveluista. Maksutapoja tulee uusia, ja palveluita voivat pankkien ohella tarjota muiden toimialojen yritykset ja maksu­teknolo­gian startupit.

Toinen merkittävä uudistus on se, että maksaja pitää tunnistaa vahvalla tunnistuksella kaikissa tilanteissa. Älypuhelin toimii varmistusvälineenä. Teknologia tulee maksamiseen väistämättä, ja käteisen aika alkaa olla lopulta ohi.

***

Elokuun Mikrobitti nyt kaupoissa. Testissä halvat ja hyvät älypuhelimet, Raspberry Pi 4, Netgear A6210, Honor 20 & 20 Pro, Huawei Mate 20X 5g, OnePlus 7 Pro + rakennetaan unelmien pc-koneita + tutustutaan omadataan ja e-sports-tuomarointiin. Lue lisää !