Jokaisella meistä on kokemuksia siitä, kun ulkona liikkuessa tapahtuu jotain täysin odottamatonta.

Yhtäkkiä vastaan kävelee se paras ala-asteen aikainen kaveri, joka eräänä kesänä muutti mitään kertomatta ulkomaille. Tai Helsingin Mannerheimintien varressa Lasipalatsin päässä vuosisadan kasvanut paju kaatuu latvat ohikulkijan kantapäitä hipoen, kuten minulle kävi.

Ulkotilat ovatkin juuri siksi innostavia paikkoja. Ovesta kuljettuaan ei voi tietää, mitä kaikkea jännittävää, dramaattista tai hauskaa joutuu tai pääsee kokemaan.

Samaa ei voi sanoa verkon tiloista.

Jokainen voi kysyä itseltään, milloin viimeksi netissä pyöriessä – oli kyseessä Twitter, Facebook, Insta, Reddit, pelimaailma, itsemittauksen tietotaulu tai joku verkon pimeämpi kolkka – vastaan on tullut jotain todella odottamatonta? Niinpä, tuskin koskaan.

Vastaväitteeksi voi esittää, että verkossahan on kaikkea. Muinaisessa mainoksessa näyttelijä Samuli Edelmann kuljeskeli virtuaalisavannilla ja kertoi, kuinka nopea verkko tuo maailmat kotiin juuri silloin, kun halutaan.

Kätevää, mutta toisin kuin ulko­tiloissa virtuaalisavannilla ei tapahdu mitään ilman ihmisen panosta. Se tarkoittaa, että verkossa on pakko tietoisesti hakeutua odottamattoman ääreen, ja silloin odottamaton lakkaa olemasta.

Milloin viimeksi netissä pyöriessä vastaan on tullut jotain todella odottamatonta?

Mediatutkija Minna Saariketo kuvailee nykyistä yhä edelleen teknistyvää ihmisten elinpiiriä käsitteellä koodin maisemat.

Verkottuneet ja toisiinsa kytkeytyvät kannettavat medialaitteet, erityisesti älypuhelimet, läppärit, tabletit, lukulaitteet ja älykellot sekä web 2.0 ja sosiaalinen media ovat vakiintuneet itsestään selviksi osiksi arkea. Ne myös muokkaavat arkeamme ja ihmissuhteitamme ja vaikuttavat jopa siihen, missä milloinkin olemme, Saariketo kirjoittaa väitöstyössään.

Koodin maisemia myydään tunteella odotusten täyttymisestä. Odottamatonta koodin maisemissa ei näin ollen voikaan olla. Syykin on selvä. Arki on verkossakin tavanomaista.

Toukokuun Bitti nyt kaupoissa ja digilehtenä: testissä muun muassa vpn-sovellukset ja nopeat ssd-levyt, videotykin ja tv:n vertailu ja jäähdyttimet. Lue lisää.