Lääkärit ovat näihin päiviin saakka pitäneet tekniikan kehityksen ja lääkärintyön tietyllä tavalla erossa toisistaan. Kyse on siitä, että lääkärit viime kädessä päättävät, mikä potilasta vaivaa. Lääketieteelliset koneet ja laitteet ovat jo hyvin hienostuneita, mutta valtaa niille ei ole suotu.

Terveysdata ja koneoppiva algoritmi haastavat jo lääkärit.

Nyt tilanne on muuttumassa, kuten tämän lehden reportaasissa (sivu 42) kuvataan – terveysdata ja koneoppiva algoritmi haastavat jo lääkärit monilla lääketieteen erikoisaloilla. Näin modernit tekniikat varmasti parantavat erikoissairaanhoitoa.

Ihmisten hyvinvoinnin kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että erikoissairaanhoitoon ei edes jouduttaisi. Monilta sairaalareissuilta vältyttäisiin onnistuneella ennaltaehkäisyllä, joka on myös kaikkein halvinta terveydenhuoltoa.

Näin itsemittaamisen kulta-aikana olisi järkevää, että jokainen urheilukelloon, älysormukseen tai kännykän askelmittariin kertynyt datamurunen olisi terveydenhuoltojärjestelmän koneoppivien algoritmien anonyymisti käytettävissä. Silloin järjestelmä voisi lähettää viestin, edelleen anonyymisti, havaitessaan jotain poikkeuksellista.

Mini-interventioiden tiedetään muokkaavan ihmisten terveyskäyttäytymistä. Algoritmien mini-mini-interventiot auttaisivat aikaa myöten varmasti kansanterveyden ylläpitämisessä.

Se tietysti edellyttäisi, että ihmiset luottavat järjestelmään – ja järjestelmä ihmisiin. Kyse on enemmän kulttuurinmuutoksesta kuin tekniikan kehityksestä, sillä tällaisen toiminnan edellyttämien luottamusjärjestelmien pystyttäminen onnistuu jo.

Isoveli valvoo meitä jo amerikkalaisten nettijättien toimesta. Siksi datan luovuttamisen julkiselle terveydenhuoltojärjestelmälle luulisi olevan vain mukava kansalaisvelvollisuus.

Varmaa on, että lääkärien kouluttama algoritmi käyttäisi keräämäänsä dataa huomattavasti järkevämmin kuin nettijättien tekoälyt.

Maaliskuun Mikrobitti nyt kaupoissa ja diginä! Testissä älykaiuttimet, uutuuspuhelimet, älykellot, läppärit, rakennusohjeissa oma massamuisti, ilmiöjutussa tekoäly lääketieteessä + paljon muuta. Lue lisää tästä linkistä!