Kuukausimaksulliset pelipalvelut ovat iso trendi pelimaailmassa. Steam aloitti pelien jakelun verkossa jo vuosia sitten. Nyt käyttäjät halutaan maksamaan vähän kerrallaan isosta kirjastosta vapaasti käytettäviä pelejä. Kuukausi­veloituksesta ovat innostuneet esimerkiksi Microsoft, Google, Apple ja Electronic Arts. Palveluita on jo markkinoilla ja lisää on tulossa.

Käytännössä iso osa tarjolla olevista peleistä on jo vähän vanhempia ja myyntimääriltään pienentyneitä. Silti edullinen kuukausimaksu ja vanhempi tarjonta on monelle pelaajalle hyvä tapa päästä kiinni kohtuullisen laajoihin pelikirjastoihin. Ei se tämän vuoden uutuuspelikään ole uutuus ikuisesti.

Pelaamisen näkökulmasta kuukausimaksu on mainio. Yhä useampi pääsee kokeilemaan erilaisia pelejä, ja kynnys kokeilla uutta on aika pieni.

Palveluntarjoajalle iso joukko kuukausimaksua maksavia käyttäjiä kuulostaa erittäin hyvältä. Suurin osa käyttää peleihin aika maltillisen summan rahaa, jolloin 120 euroa vuodessa on jo ihan hyvä summa heiltä.

Haaveissa ovat todella suuret käyttäjä­massat. Electronic Artsin toimitusjohtaja Andrew Wilson kertoi Fortune-lehden haastattelussa, että kuukausimaksullinen palvelu voisi saada jopa 100 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää. Tällöin puhutaan vuositasolla jo 12 miljardista.

Osa pelaajista käyttää enemmän kuin 120 euroa vuodessa. Heitä aiotaan rahastaa edelleen. Syksyllä lanseerattava Googlen Stadia pyrkii tarjoamaan jokaiselle jotakin. Kuukausimaksulla saa käyttää vanhempien pelien kirjastoa paremmalla laadulla. Uutuuspeleistä pitää kuitenkin maksaa erikseen. Vaihtoehdoksi on tulossa myös ilmainen tilaus, mutta silloin peleistä pitää maksaa.

Kuukausimaksullisia palveluja uhkaa elokuva- ja tv-sarjapuolella sirpaloituminen. Netflix tarjoaa yhtä, HBO toista, ja sisällöntuottajien tulevat omat palvelut lisätään vielä päälle. Kuluttaja ei kaikesta huolimatta maksa useasta samantyyppisestä palvelusta, ainakaan kauaa. Pelien Netflixiksi on tunkua, voittajaa voimme vielä vain arvailla.

Kesäkuun Bitti nyt ulkona: testissä varavirtalähteet, uudet älypuhelimet, mukana läppärien AMD vs. Intel -suoritinvertailu, jatko-opas kotiautomaation rakentamiseen, juttu verkkopelien vihamielisestä kulttuurista ja paljon muuta. Lue lisää .