Nokian silloisen Markets-yksikön vetäjä Anssi Vanjoki joutui kameraihmisten pilkan kohteeksi vuonna 2010, kun hän ennusti kännykkäkameroiden tekevän järjestelmäkameroista tarpeettomia.

Argumentit puolesta ja vastaan on kerrottu jo lukuisia kertoja. Suuret linssit ovat optisesti parempia kuin kännykkäkuvat. Mukana oleva kamera on parempi kuin kotona kamerarepussa odottava järkkäri. Ja luonnollisesti tärkein klassikkoperustelu: hyvä kuvaaja on hyvä laitteistosta riippumatta.

Nokia puski Windows-aikana markkinoille useita laadukkailla kameroilla varustettuja puhelimia. Pelkkä kamera ei kuitenkaan riittänyt siinä vaiheessa. Homman nimi oli tuolloin ekosysteemien voima, eikä Windowsilla ollut siinä leikissä kuin häviäjän rooli.

Nykyisin sekä iOS- että Android- maailmassa mennään Nokian visioimilla linjoilla. Laadukkaat pienet linssit, useat kamerat ja kuvanlaatuun satsaaminen kuulostavat tutuilta Lumia-maailmasta. Nyt etenkin isot Android-merkit panostavat yhä hienompiin kuvausominaisuuksiin.

Näin jälkeenpäin voidaan sanoa, että Vanjoki oli osin oikeassa. Eivät kännykkäkamerat tehneet järjestelmäkameroita tarpeettomiksi, mutta pokkarikameroita ei juurikaan enää näe. Useissa tilanteissa puhelimen kameralla saa täysin kelvollista kuvaa jopa tulosteisiin, jolloin järjestelmäkameraa ei tarvita.

Tottumus vaikuttaa. Kännykkäkuvia näkee kaikkialla, ja niistä on käytännössä tullut standardi, johon muita verrataan. Prosessoimaton järjestelmäkameran kuva voi näyttää tottumattomaan silmään huonommalta kuin kännykän kuvanparannusalgoritmien läpi mennyt otos.

Laatu on myös noussut. Vielä vuosikymmenen alussa Instagramissa oli tapana heikentää kännykkäkameran kuvia retrohenkisillä filttereillä, kun kuvat olivat muutenkin pieniä ja heikkolaatuisia. Käsitellään kuvia edelleen, mutta nyt kuvankäsittely on lähempänä aikaisempaa Photoshop-maailmaa. Kuvista tehdään paremman näköisiä, ei heikompia.

Toukokuun Mikrobitti ilmestyy tänään 16.5. – Testeissä muun muassa jättinäytöt, uusimmat läppärit, Samsung Galaxy S10e, mini-pc:t + mukana suuri Windows-opas ja seitsemän pointtia kotiverkkoon. Lue lisää .

P.S. Kamerapuhelimia testasimme oikein urakalla jo maalis- ja huhtikuun lehdissä. Tsekkaa lehdet digiversioina osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/lehti .