Älypuhelimet ja älytelevisiot toivat maksullisen digisisällön suomalaiseen arkeen. Keskustelu piratismista on hiljentynyt, koska ohjelmat ovat nykyisin tuoreeltaan tarjolla lähes kaikkialla riittävän helposti. Maksullisten palvelujen rinnalla kotimainen Yle Areena on käytössä käytännössä kaikissa riittävän digikehittyneissä kotitalouksissa.

Nyt epäillään, onko auvoisa aika päättymässä ja kuluttajien arki tulossa hankalammaksi. Myös piratismin uutta nousua povataan.

Syynä on markkinan sirpaloituminen. Nykyiset palvelut saavat tänä vuonna rinnalleen muun muassa Disneyn oman videopalvelun sekä Applen maksullisen tv-palvelun. Erityisesti Disney+ tulee olemaan mielenkiintoinen avaus.

Yhtiöllä on omien elokuviensa lisäksi valikoimissaan muun muassa Marvel ja Tähtien Sota. Näitä ei jatkossa enää nähdä Netflixin valikoimissa.

Jo nykyisellään urheilusta ja tv-sarjoista pitävän katsojan kuukausittainen kulu voi olla kymmeniä euroja. Valikoimaa alkaa olla aika tavalla. Kuluttajan kukkarolle on tunkua, eikä kaikkia palveluita ole käytännössä mahdollista tilata yhtä aikaa.

Olisiko uusista palveluista mitään hyötyä tavalliselle tv-katsojalle?

Jos palvelut tehdään riittävän helpoiksi tilata ja perua, voi valintoja tehdä tarjonnan mukaan. Esimerkiksi kuukaudeksi tilattava Disney-paketti voi olla ihan kustannustehokas ratkaisu sateisen kesän viihdykkeeksi.

Tässä voikin olla kuluttajan etu. Palveluntarjoajien pitää satsata tosissaan sisältöön, jotta tilaajia tulee riittävästi omaan eikä kilpailijan palveluun. Lisäksi käyttökokemuksen ja tarjonnan pitää olla niin hyvä, ettei tilaus mene poikki heti suosikkisarjan tai -elokuvan katsomisen jälkeen.

Valinta on lopulta kuluttajalla. Jos tilaus ja peruminen on riittävän helppoa, ei piratismille välttämättä jää tilaa.

Ehkä markkinoilla olisi tilausta erilaisten kuukausimaksullisten palveluiden hallintapalvelulle, jonka avulla tilaukset alkaisivat ja päättyisivät automaattisesti?

**

Heinäkuun Mikrobitti nyt kaupoissa. Testissä 4g-reitittimet, edullisemmat huippupuhelimet, uusimmat läppärit ja älypuhelimet + opasjutussa rakennetaan automaatiojärjestelmä älykotiin sekä minipilvi. Lue lisää !