Facebookin uudehko valvontalautakunta (Oversight Board) on ollut toiminnassa jo vähän aikaa. Suurin yksittäinen asia sen työpöydällä on eittämättä Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin Facebook-tulevaisuus.

Trumpin tilit niin Facebookissa kuin Instagramissa jäädytettiin tammikuun Capitol-kukkulan hulinoinnin jälkeen. Nyt pitäisi ratkaista, onko kyse elinikäisestä hyllytyksestä vai pääseekö Trump taas esittelemään usein kiistanalaisia ja perättömiäkin näkemyksiään maailman menosta Facebookin omistamille alustoille.

Eli pitkä jäähy vai ”elinikäinen kilpailukielto”?

Asian ratkaiseminen on lykätty valvontalautakunnalle, mikä haiskahtaa hieman pontiuspilatusmaiselta linjaukselta. Lautakunta on yhtiön ulkopuolinen toimija, joten Mark Zuckerbergin yhtiö voi ajatella välttyvänsä kiihkeältä kritiikiltä, jota Trump-päätös nostattaa – oli se sitten mikä tahansa.

BBC kirjoittaa, että valvontalautakunta on ottanut jatkoajan päätöksensä hiomiseksi. Ratkaisua oli alkujaan luvattu toissa keskiviikolle, mutta eipä saatu. Uudeksi ajaksi on ilmoitettu epämääräisemmin ”tulevina viikkoina”.

Viivästymisen syyksi kerrotaan se, että lautakunnan on arvioitava yli 9000 asiasta tehtyä julkista kannanottoa.

20-henkisen valvontalautakunnan jäseninä on muun muassa ihmisoikeusaktivisteja, juristeja, akateemikkoja ja journalisteja. Sen puoleen voi kääntyä muun muassa Facebookin moderaattoreiden ratkaisuista. Viime viikolla kirjoitimme, että lautakunta lupaa ottaa asialistalleen myös tapauksia, joissa Facebook ei ole suostunut poistamaan päivityksiä.