AI Portraits -palvelun takana ovat Designtaxin mukaan todella kovan luokan tahot. Sen ovat nimittäin kehittäneet yhdessä Nobel-tehtaanakin tunnetun Massachusetts Institute of Technologyn ja IBM:n tekoälytutkijat. Lisäksi mukana on ollut tutkijoita Milanon teknillisestä oppilaitoksesta.

Turpa kiinni. Näyttelijä Adam Sandlerin suun tekoäly haluaa sulkea. Tähän on historialliset syynsä.

Tekoälyn on annettu opiskella yli 45 000 eurooppalaista maalausta 1400-luvulta. Kyseisellä vuosisadalla yläluokan parissa ylestyi villitys maalauttaa itsestään omakuvia - eräänlainen selfieiden esiaste siis.

Vaikea tajuta. Patrik Laineen kypärä muuttuu tekoälyn silmissä korkeaksi otsaksi.

Toisin kuin monet mobiilisovellukset, joissa voi vapaasti kokeilla eri tyylejä omiin kuviinsa, AI Portraitsin tekoäly päättää itse mikä maalaustyyli sopii parhaiten mihinkin kuvaan. Tutkijoiden mukaan niin kasvojen kuin taustankin yksityiskohdat vaikuttavat valittavaan tyyliin.

Parhaimmillaan upeaa. Tubettaja Herbalistin valokuvasta luotu maalaus on henkeäsalpaavaa tasoa.

Lopputuloksena on paikoin erehdyttävän aidolta vaikuttavia ”maalauksia”, jotoa eivät tosin välttämättä enää juuri muistuta alkuperäistä malliaan. Kenties erikoisin tekoälyn ominaisuus on poistaa kuvista hymyt – aikalaiskuviin kun hampaat irvessä virnistely ei sopinut laisinkaan.

Voi rähmä. Mikäli lähdemateriaali on suttuista - tai kasvot peitetty aurinkolaseilla, on lopputuloskin hieman suhruisempi.

Tutkijoiden mukaan palveluun ladattuja kuvia ei hyödynnetä mitenkään, vaan ne tuhotaan välittömästi maalausversion luomisen jälkeen. Tekoälyä pääsee kokeilemaan osoitteessa aiportraits.com.

Suuri tuntematon. Monista tekoälyn luomista maalauksista alkuperäishenkilöä on käytännössä mahdoton tunnistaa.