RobbinHood-kiristyshaittaohjelmaa on levitetty uudella ja iljettävän toimivalla tavalla, Zdnet kertoo. Haitakkeen levittäjät hyödyntävät tempussa emolevyvalmistaja Gigabyten ajureissa olevaa haavoittuvuutta.

Ensin tarvitaan pääsy kohteena olevan yrityksen verkkoon. Kunhan hallussa on pääsy Windows-laitteeseen, asennetaan siihen aito versio Gigabyten kernel-ajurista. Valitettavasti kyseisessä ajurissa on vakava haavoittuvuus, jonka avulla pystytään kiertämään Windowsin tietoturvarajoituksia. Sitä käyttämällä hakkerit asentavat toisen ajurin, jota käyttämällä puolestaan estetään virustorjuntaohjelmistojen toiminta. Lopuksi asennetaan RobbinHood, joka alkaa välittömästi kryptata uhrin tiedostoja.

Gigabyteä varoitettiin sen ajuritiedoston ongelmista jo vuonna 2018. Kun yhtiö ei tehnyt asialle mitään, julkaisivat tutkijat asiaa koskevat löydöksensä. Niille löytyikin sitten käyttöä rikollisten maailmasta. Lukuisista vaatimuksista huolimatta Gigabyte ei ole koskaan julkaissut asiat paikkaavaa korjaustiedostoa.

Erikoista kyllä, myöskään sähköisistä varmenteista vastaava Verisign ei ole puuttunut tilanteeseen. Verisign voisi vetää sertifiointinsa ajurilta pois, sen jälkeen haavoittuvuuden sisältävää ajuria ei voisi enää asentaa nykyisellä tavalla.

Toistaiseksi Gigabyten ajuritiedostoa hyödyntävät hyökkäykset ovat olleet yksittäisiä, mutta tiedon levitessä sen käyttö varmasti yleistyy.