Monesti hyväksi määriteltyyn salasanaan vaaditaan pelkkien kirjainten lisäksi erikoismerkkejä ja numeroita turvallisuuden lisäämiseksi. Näillä ei kuitenkaan ole suurtakaan merkitystä, mikäli salasana jää liian lyhyeksi.

Microsoftin Windowsin NTLM-protokolla on vanhahtava, mutta edelleen käytössä joissakin yritysjärjestelmissä. The Registerin mukaan kahdeksan merkkiä pitkä salasana murtuu kahdeksaa GeForce 2080Ti -korttia käyttämällä alle 2,5 tunnissa. Ei siis ole merkitystä miten monimutkainen salasana on käytössä, HashCat-ohjelmisto käy siinä ajassa läpi kaikki mahdolliset kirjain-, numero- ja merkkiyhdistelmät.

NTLM on korvattu suurimmaksi osaksi turvallisemmalla Kerberos-protokollalla. Lyhyet salasanat eivät kuitenkaan tuo kovin hyvää suojaa millään alustalla, Register muistuttaa. Järeää laskentaa salasanojen selvittämiseen saa lisäksi naurettavan halvalla. Kokeilussa käytetyn koneen hinnaksi tulee lähes 10 000 euroa, mutta Amazonin pilvestä voi vuokrata kahdeksanmerkkisen salasanan purkamiseen tarvittavan laskentakapasiteetin 25 dollarilla.

Monimutkaisen mutta lyhyen salasanan sijasta kannattaakin tunnetun ohjeen mukaan käyttää pitkää mutta yksinkertaista, helposti muistettavaa salasanalausetta.