Gigabitin nettiliittymät ovat nopeinta mitä kuluttaja Suomesta sai kesällä 2016. Niitäkin tarjoavat valtakunnallisista operaattoreista vain Elisa ja Sonera joillakin alueilla, lisänä joukko paikallisia toimijoita. Vaikka kuidun välityskyky on symmetrinen molempiin suuntiin, paluusuunnan nopeus on kuin yhteisestä sopimuksesta rajattu sataan megabittiin sekunnissa, joten 32 gigatavun muistikortin sisällön siirto pilveen vie kolmisen varttia.

Tänä päivänä tiedonsiirtotarpeiden nopein kasvattaja on digitaalinen video. Nykymuotoiset viihdepalvelut eivät vaadi nettiyhteydeltä ihmeitä, koska voimakkaasti pakattukin kuva kelpaa kuluttajille. Esimerkiksi Netflixin hd-laadulle riittää viisi ja ultrahd-laadulle 25 megabittiä sekunnissa.

Silti jokainen parannus videon teknisessä laadussa kasvattaa kaistan tarvetta. Blu-ray-laadulla jo full hd -video vaatisi 54 megabittiä sekunnissa. Full hd:stä ollaan siirtymässä 4k:hon ja 8k häämöttää jo horisontissa. Japanissa ensimmäiset koelähetykset korkealaatuisella 8k-videolla ovat vaatineet enimmillään toistasataa megabittiä sekunnissa. Loputtomiin ei resoluutiota kuitenkaan tulla kasvattamaan, koska ihmissilmän erotuskyvyn rajat ovat yhden kaarisekunnin luokkaa.

360 asteen virtuaalitodellisuuslaitteet moninkertaistavat kaistan tarpeen: esimerkiksi Nokian Ozossa on jo kahdeksan samanaikaisesti toimivaa videokameraa. Siinä vaiheessa kun nykyiset päiväkotilapset editoivat lukion virtuaalitodellisuuskurssin kotitöitä verkon yli kotilaitteillaan tai pelaavat kodin viihdehuoneessa monen käyttäjän virtuaalitodellisuuspelejä, kaistaa kuluu molempiin suuntiin helposti satoja megabittejä sekunnissa.

Mutta tarvitaanko kerrostalokotiin asti sittenkään kuitua? Johan parikaapeloinnissakin kulkee gigabitin ethernet, ja vielä tekeillä oleva IEEE 802.3bz-standardi lupaa nostaa cat6-parikaapelin välityskyvyn kahteen ja puoleen tai jopa viiteen gigabittiin sekunnissa. Tämän ylittävää käyttöskenaariota on kotioloihin todella vaikea kuvitella.

Toisaalta nyt rakennettavan kaapeloinnin käyttöiäksi tulisi laskea puoli vuosisataa. Mitä olisit itse osannut kuvitella puhelinkaapelista vuonna 1966?

Lue seuraavaksi: Hidasteleeko netti? Näin hankit ja rakennat valokuituyhteyden