Pesukoneen kokoisen ”konesalin” hukkalämpöä on alettu hyödyntää uima-altaan veden lämmittämiseen Exmouthin kaupungissa Britanniassa. Uima-allasta ylläpitävä Exmouth Leisure Centre laskee säästävänsä tämän ansiosta tuhansia euroja vuodessa.
Asiasta uutisoivan BBC:n mukaan palvelinlaitteiston kotelo on ympäröity öljyllä, joka ottaa talteen siitä vapautuvan hukkalämmön. Kuuma öljy kuljetetaan lämmönvaihtimeen, joka siirtää lämmön uima-altaan veteen. Laitteiston tuottama lämpö riittää 60-prosenttisesti siihen, että altaan vesi lämpiää tavoitelämpöönsä eli 30-asteiseksi.
Ratkaisun on kehittänyt brittiläinen startup-yritys Deep Green, joka tarjoaa laitteistoja veloituksetta uimahalleille. Deep Green on luvannut myös hyvittää uimahalleille palvelinten kuluttaman sähkön. Ainakin seitsemän muuta uimahallia on ilmaissut kiinnostuksensa ottaa vastaava laitteisto käyttöön.
Datakeskusten hukkalämpöä käytetään myös Suomessa lämmittämiseen. Pioneerina on toiminut Uspenskin katedraalin alaiseen kallioluolaan vuonna 2010 perustettu konesali, jonka hukkalämpö ohjattiin kaukolämpöverkkoon.
Uspenskin konesali suljettiin vuonna 2019, mutta hukkalämmön hyödyntäminen on kasvussa. Esimerkiksi Espooseen datakeskusta suunnitteleva Fortum on ilmoittanut tavoitteekseen kattaa 40 prosenttia alueen lämmöntuotannosta datakeskusten hukkalämmöllä.
Datakeskusjätti Equinix keskittyy Suomessa puolestaan nykyisin viiteen isompaan datakeskukseensa. Suunnitelmissa on ottaa niiden hukkalämpö talteen.