Check Point kertoo tiedotteessaan, että tunnettu Dridex-pankkitroijalainen on palannut. Se leviää tällä hetkellä roskapostikampanjoiden liitetiedostojen mukana.

”Sähköpostiviesteissä on mukana Excel-liitetiedosto, joka klikattaessa lataa Dridexin uhrin laitteelle. Windows-laitteille tähdätty Dridex pyrkii nappaamaan uhrin pankkitietoja ja muita henkilötietoja mahdollistaakseen rikolliset rahansiirrot”, tiedotteessa kerrotaan.

Vaikka Dridex onkin yleistynyt, ei se ollut maaliskuussa Suomen yleisin haittaohjelma. Ensimmäisellä sijalla on XMRig, joka on Monero-kryptovaluutan louhija. Se esiintyi noin kuudessa prosentissa Suomen yritysverkoissa. XMRig louhii uhrin tietokoneella kryptovaluuttaa kuluttaen uhrin tietokoneen resursseja.

Mobiililaitteiden haittaohjelmien listalla ykkösenä oli maaliskuussa xHelper, jota käytetään haitallisten sovellusten lataamiseen ja mainosten näyttämiseen. Sovellus pystyy piiloutumaan käyttäjältä ja virustorjuntaohjelmilta sekä asentamaan itsensä uudelleen, jos käyttäjä poistaa sen. Toiseksi yleisin oli Android-käyttäjiin kohdistuva mainosohjelma AndroidBauts. Kolmannella sijalla oli Android-laitteiden haavoittuvuuksia hyödyntävä hakkerityökalu Lotoor.

Suomen yleisimmät haittaohjelmat maaliskuussa 2020:

 1. XMRig – Monero-kryptovaluutan louhija. Esiintyvyys 6,05 %.
 2. RigEK – Haittaohjelmien lataaja Flash-, Java-, Silverlight- ja Internet Explorer -sovelluksissa. Esiintyvyys 5,58 %.
 3. Dridex – Windows-laitteiden pankkitroijalainen, joka ohjaa uhrin pankkitiedot hyökkääjän hallitsemaan palvelimeen. Dridex ottaa yhteyttä etäpalvelimeen, lähettää tietoja tartunnan saaneesta järjestelmästä ja voi myös ladata ja suorittaa lisämoduuleja kauko-ohjauksella. Esiintyvyys 4,65 %.
 4. TrickBot – Pääasiassa pankkihuijauksiin tähtäävä haittaohjelma. Esiintyvyys 4,19 %.
 5. Tofsee – Windows-alustaan kohdistuva haittaohjelma yrittää ladata ja suorittaa muita haitallisia tiedostoja kohdejärjestelmissä. Esiintyvyys 3,72 %.
 6. Loyeetro – Tämä uhka yrittää varastaa arkaluontoisia ja luottamuksellisia tietoja. Esiintyvyys 2,79 %.
 7. Jsecoin – Verkkosivuille upotettava kryptovaluutan louhintaohjelma. Esiintyvyys 1,86 %.
 8. Facexworm – Haittaohjelma varastaa salasanoja ja kryptovaluuttaa ja levittää roskapostia Facebook-käyttäjille. Esiintyvyys 1,40 %.
 9. Valerie. Esiintyvyys 1,40 %.
 10. Emotet. Kehittynyt, itsestään leviävä ja modulaarinen pankkitroijalainen, jota käytetään nykyään pääasiassa muiden haittaohjelmien levittämiseen. Väistelee virustutkia ja poistoyrityksiä. Pystyy leviämään myös sähköpostiliitteiden ja -linkkien kautta. Esiintyvyys 1,40 %.
 11. NanoCore – Etäkäyttöön tarkoitettu troijalainen, joka on suunnattu Windows-käyttöjärjestelmän käyttäjille. Esiintyvyys 1,40 %.