Työelämässä ja oppimisessa törmää usein peleihin tai ainakin pelillistämiseen. Yritykset innostavat työntekijöitä opettelemaan uusia taitoja pelejä pelaamalla. Palkintona on pisteitä, arvomerkkejä tai paikka listan kärjessä.

”Pelillistäminen on lupaava alue, mutta hyvin paljon riippuu toteutuksesta. Kun pelillistämisestä tuli muotisana, nähtiin paljon pinnallisia toteutuksia. Ajateltiin, että peleissä on kyse kilpailuista, pistetaulukoista ja arvomerkkien voittamisesta”, pelitutkija Elisa Mekler sanoo.

Nämä eivät välttämättä tee peleistä tai pelillistämisestä kiinnostavaa. Ulkoinen palkinto ei tuo sisäistä motivaatiota, joka on pelaamisen keskeinen syy.

”Jos vaikkapa arvomerkkejä saa liian helposti, niiden esiin tuominen tuntuu ihmisistä tyhmältä. Pitää miettiä, mikä on suoritettava tehtävä ja miksi se olisi kiinnostava. Tai ehkä sitä, miksi suoritettava asia ei ilman peliä ole kiinnostava.”

Tarvitaan kenties parempi tarina ja juoni.

”Ironisesti ihmisen pitää ehkä nähdä enemmän vaivaa tehtävien ratkaisemiseksi. Silloin tehtävästä tulee pelimäisempi. Mutta näiden toteuttaminen vaatii paljon aikaa. Se voi olla supertehokasta, mutta investointina se on iso ja vaikea suunnitella.”

Yksi etu pelillistämisellä saavutetaan kuitenkin nopeasti.

”Jopa yksinkertainen pelillistäminen on tehokasta lisäämään ihmisten toimintaa. He eivät välttämättä pidä sitä kiinnostavana, eivätkä laita enemmän yritystä siihen, mutta he tekevät sitä enemmän.”