Mikrobitti keskittyy tietotekniikkaan, päätoimittaja Mikko Torikka lupasi syyskuun Bitissä. ”Partakoneet kelpaavat lehden sivuille vain, jos kerromme, miten ne saadaan soittamaan Rick Astleyn Never Gonna Give You Upin”, hän kuvaili lukijatoivetta mukaillen.

No nyt on saatu. Lukijamme Jari Kangas rakensi järjestelmän, jolla partakoneen saa soittamaan mitä tahansa musiikkia. Järjestelmän äly on Arduino Unossa, tallennustila microsd-kortilla, teho-ohjaimena toimii itse rakennettu fet-puskuri ja sähköä syöttää kaksi OfficeJet-tulostimista napattua 32 voltin virtalähdettä. Ja kaiuttimena partakone!

Musiikki toistetaan Arduinolle saatavan TmrPCM-kirjaston avulla. Se ei osaa toistaa cd-laatuista ääntä, joten äänite pitää muuntaa vaikkapa Audacityllä 32 kilohertsin 8-bittiseksi monosignaaliksi. Musiikki tallennetaan wav-tiedostoon, ja ääntä kannattaa kompressoida rajusti, koska partakoneen hyötysuhde kaiuttimena on huono.

”Partakoneen on syytä toimia verkkosähköllä, sillä akulla toimiva ei oikein lähde värähtelemään”, Kangas kertoo. ”Ja kun jännitteenvalitsimen kääntää vielä 110 V -asentoon, ääni voimistuu selvästi.”

Hämmentävän aidosti soivan partakoneen äänenlaatua voi arvioida YouTubesta.

Vaikka äänen laatu ei hivele korvia, on olennainen minimitaso saavutettu, sillä YouTube on jo laittanut videon pannaan joissakin maissa. Videopalvelun automaattinen musiikintunnistus siis erotti Rick Astleyn äänen partakoneenkin soittamana!