Suomalainen parturiketju M Room on laajentunut seitsemään muuhun maahan. Vuonna 2008 perustetun ketjun perusajatus on myydä asiakkaille jäsenyyksiä, jotka oikeuttavat palveluihin.

Perustaja Toni Kylätaskun mukaan ajatus syntyi tarkan markkina-analyysin tuloksena. Moni toimiala oli käynyt tuolloin läpi murroksia. 1990-luvulla kuntosaliyritykset olivat muuttuneet jäsenyysperiaatteen perusteella toimiviksi. Toinen esimerkki on puhelinliittymäbisnes.

”Ennen maksoimme jokaisesta puhelusta senttihintoja, mutta liittymäpaketit korvasivat sen. Aloimme miettiä, miten saman mallin voisi siirtää parturialalle”, Kylätasku sanoo.

Vuokran ja veden kaltaisten kiinteiden kulujen jälkeen kuluttajalle jää tietty määrä rahaa käytettäväksi muuttuviin kuluihin. Muuttuvat kulut ovat myös se, josta tingitään ensimmäisenä.

”Ihmiset pohtivat, käyvätkö mieluummin ulkona syömässä vai esimerkiksi hieronnassa. Kuntosalit ja puhelinoperaattorit pärjäsivät, koska ne olivat onnistuneet muuttumaan kiinteiksi kuluiksi”, Kylätasku sanoo.

Tällä hetkellä M Room -ketjun kaikista käynneistä noin puolet on jäsenasiakkaiden käyntejä.

Vaikka idea olisi hyvä, se tarvitsee tuekseen teknologiaa. M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen oppi tämän 2000-luvun alkupuolella ollessaan yrittäjänä Gastronautti -nimisessä ruokakuljetuspalvelussa. Idea oli samankaltainen kuin Woltilla, mutta älypuhelinteknologiaa sovelluksineen ei vielä ollut.

”Vaikka asiakkaat pitivät palvelusta, sen käyttö oli tuolloin liian kallista ja hankalaa. Joskus on liian aikaisessa. M Roomin tapauksessa uskon, että olimme sopivan ajoissa.”

Tällä hetkellä yhtiö panostaakin digitalisaatioon. Investointi on ollut suuri. Tarkoitus on rakentaa digipalvelu, joka tuo parturipalvelut digiaikakauteen. Inspiraatiota on ammennettu kyytipalvelu Uberista .

”M Room -partureihin pääsee ilman ajanvarausta, mutta totesimme, että jonottaminen ei ole enää tätä päivää”, Kosonen sanoo.

Digipalvelulla voi asettua jonoon etänä ja se näyttää, kuinka monta minuuttia omaan vuoroon on jäljellä. Digipalvelun seuraavaan versioon rakennetaan myös maksujärjestelmä.

”Tavoitteena on räätälöity kokemus. Sovelluksen avulla parturi tietää asiakkaan nimen ja preferenssit riippumatta siitä, minkä kaupungin liikkeessä hän käy”, Kosonen sanoo.

M Room toimii franchising-pohjalta, saman tapaan kuin esimerkiksi McDonald´s-ravintolat. Vuonna 2018 emoyhtiö M Room Group Oy teki 253 000 euron liikevaihdolla 71 600 euron tappion. Suomalainen tytäryhtiö M Company Oy puolestaan teki viime vuonna 1,7 miljoonan euron liikevaihdolla 788 000 euron tappion. Tappioon vaikutti 978 000 euron alaskirjaus, joka johtui Kososen mukaan kansainvälisestä toiminnasta.

”Operatiivinen bisnes Suomessa on ollut itsessään kannattavaa. Nyt mallimme ovat toimivia”, hän toteaa.

Kosonen arvioi, että tänä vuonna M Room päässee digi-investoinneista huolimatta nollatulokseen.

”Olemme ylpeitä, että näin perinteisellä toimialalla toimiva yhtiö on kyennyt digiloikkaan. Tätä konseptia myymällä voimme kasvaa maailmallakin.”