Venture Beat on tehnyt yhteenvedon alan johtavien markkinatutkijoiden viime vuoden pc-tilastoista. Sekä Gartner että IDC ovat yhtä mieltä siitä, että pc-myynti kasvoi vuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna. Kasvuprosenteista sen sijaan ei ole yksimielisyyttä. Gartnerin mielestä se oli vaatimattomasti 0,6 prosenttia, IDC laski prosenttiluvuksi reilummin 2,7.

IDC toteaa viime vuoden olleen ensimmäinen kokonainen vuosi sitten 2011, kun markkinat ovat kasvaneet. Välillä on ollut joitakin kasvulukuja tuottaneita vuosineljänneksiä, mutta ne ovat jääneet tähdenlennoiksi.

Tärkeimmäksi kasvun tekijäksi on helppo osoittaa se, että Windows 7:n tuki on juuri päättymässä. Uudempaan Windowsiin vaihtaminen on etenkin yrityksissä merkinnyt usein myös laitekannan päivittämistä. Tämän seikan vetoapu vauhdittanee pc-kauppaa vielä tänäkin vuonna, koska maailmalla on yhä satoja miljoonia koneita odottamassa Windows 10 -aikakauteen siirtymistä.

Venture Beat nostaa esiin myös kaksi muuta asiaa, jotka voivat nekin antaa pc-kaupalle lisää vitamiineja: 5g-kelpoisuus ja kahdella näytöllä varustetut kannettavat. Kummallakaan tuskin vielä tänä vuonna on silti suuren suurta vaikutusta kokonaistilanteeseen.

Gartner ja IDC ovat yhtä mieltä siitä, mitkä ovat suurimmat pc-valmistajat. Ne ovat Lenovo, HP ja Dell – tässä järjestyksessä.