Pc-koneiden toimitusmäärät supistuivat 2018 ja viimeinen neljännes oli huono.

Markkinatutkimusyhtiö Gartnerin mukaan koko pc-markkina kutistui vuodessa 1,3 prosenttia. Lasku oli sen mukaan maltillisempaa kuin edellisen kolmen vuoden aikana.

Tutkimusyhtiö IDC:n laskujen mukaan taas tilanne on aiempaa huonompi: neljännen kvartaalin 68,1 miljoonan perinteisen pc-koneen toimitukset tarkoittaisivat jopa 3,7 prosentin pudotusta vuodentakaisiin lukemiin verrattuna.

IDC:n mukaan pudotus on suurin sitten vuoden 2016 kolmannen kvartaalin. Koko vuoden osalta pc-myynti olisi 0,4 prosentin laskussa.

Vielä kesällä pc-myynti oli kasvussa ensi kertaa kuuteen vuoteen.

Mac-kannettavien ja -pöytäkoneiden toimitusmäärät laskivat viime vuonna edellisestä. Myös viime neljänneksellä suunta oli samanlainen, Cult of Mac kertoo. Apple toimitti vuonna 2018 noin 18,02 miljoonaa Mac-konetta, ja laskua vuoteen 2017 tuli 5 %.

Pc-myynti näytti jo toipumisen merkkejä. Tutkimusyhtiöiden mukaan yhtenä syynä loppuvuoden laskeviin lukuihin voisi olla Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota, toisena taas pula suorittimista.

Lue myös: Huhut PC:n kuolemasta olivat ennenaikaisia: näistä syistä PC:stä tuli niin suuri ilmiö, ja näin laitteet kehittyvät tulevaisuudessa