Loot boxit ovat pelissä olevia palkintoarkkuja, jotka sisältävät pelissä käytettäviä hyödykkeitä, kuten vaihtoehtoisia asuja, niihin kiinnitettäviä tarroja tai kokemuspisteiden kertymisnopeutta tehostavia parannuksia. Loot boxit ovat pelialan tärkein ansaintamekaniikka.

Vuonna 2017 loot boxit pääsivät kyseenalaiseen valokeilaan sen jälkeen, kun pelaajat syyttivät EA:ta loot boxeilla rahastamisesta. Koko loot box -järjestelmä päätyi lainsäätäjien hampaisiin, ja se pakotti pelialan miettimään järjestelmäänsä uudestaan.

Yksi tästä jupakasta siinneistä oikeusjutuista nostettiin pelikehittäjä ja -julkaisija Epic Gamesia kohtaan. Joukkokanteen nostaneiden pelaajien mukaan Epic tieten tahtoen manipuloi Fortniteen hurahtaneita nuoria pelaajia uskomaan, että seuraavan loot boxin - anteeksi, loot llaman - kohdalla onni varmasti potkaisee.

Ars Technican mukaan Epic Games on päättänyt sopia oikeusjutun. Se on lupautunut maksamaan korvauksia kaikille Fortnitessä ja Rocket Leaguessa loot boxeja ostaneille pelaajille.

Kukin aarteita himoinnut pelaaja saa korvauksina 1000 pelin sisäistä krediittiä, arvoltaan 8-9 dollaria. Tonni tipahtaa kunkin pelaajan tilille automaattisesti.

The Verge arvioi, että Fortniten ja Rocket Leaguen pelaajamäärät huomioiden Epicin maksama korvaussumma on noin 78 miljoonaa dollaria yksistään Yhdysvalloissa. Koska Epic tilittää korvauksia pelaajille riippumatta siitä missä päin maailmaa he asuvat, todellinen kokonaiskorvaussumma on taatusti reippaasti yli sata miljoonaa.

Näin ainakin teoriassa.

Käytännössä korvaussumma on kuitenkin vähemmän, sillä pelaajilla ei ole muutakaan paikkaa käyttää virtuaalisia korvauskrediittejään kuin juuri se peli, johon he ovat rahojaan alun perinkin upottaneet. Toisin sanoen, Epicin maksamat korvaukset palaavat takaisin sen omaan taskuun.

Virtuaalirahan lisäksi Epic maksaa kuitenkin korvauksina myös ehtaa rahaa. Korkeintaan 26,5 miljoonan dollarin korvauspottiin osalliseksi pääseminen vaatii kuitenkin tiettyjen ehtojen täyttymistä: korvaushakemuksen täyttäjän on asuttava Yhdysvalloissa, hänen on oltava alaikäinen, ja hänen on voitava todistaa ostaneensa loot boxeja ilman huoltajan lupaa ja omalla rahallaan. Tällöinkin maksimikorvaus on vain 50 dollaria.