Tyypillisesti pelaaminen mielletään nuorten, nykyisin myös jossain määrin keski-ikäisten harrasteeksi. Pelaamisesta on kuitenkin merkittävästi iloa ja hyötyä myös vanhuksille.

Hälventääkseen näitä ennakkoluuloja LähiVerkko järjestää Kaikki pelaa! -seminaarin, joka käsittelee digitaalista pelaamista ikäihmisten näkökulmasta. Seminaaria voi seurata verkossa livenä tiistaina 8.11. tämän linkin kautta.

Pelaamisella on edelleen usein negatiivisia mielleyhtymiä, ja sitä pidetään edelleen lapsekkaana huvitteluna, joutavana puuhasteluna ja keskittymiskyvyn vievänä aikasyöppönä. Todellisuus on tästä harhaluulosta hyvin kaukana, ja LähiVerkko on rohkeasti oikealla asialla taklatessaan asiaa ikäihmisten vinkkelistä.

Psychology Today käsittelee viime vuonna julkaistussa artikkelissaan pelaamisen hyötyjä. Artikkeli käsittelee sitä, miten pelaaminen esimerkiksi parantaa lasten hahmottamiskykyä ja taitoa keskittyä moneen asiaan yhtä aikaa, mutta myös senioreiden kokemia konkreettisia hyötyjä.

”Iän myötä tulevan henkisen alamäen kääntäminen. Kognitiivinen joustavuus, huomiokyky, toimiva muisti ja abstrakti ajattelu ovat kaikki asioita, jotka yleisesti heikkenevät iän myötä. Useat vanhemmilla osallistujilla tehdyt kokeet osoittavat, että videopelaaminen parantaa kaikkia näitä alueita (mm. Basek, 2008). Yksi tutkimus osoitti, että kognitiiviset taidot eivät ainoastaan parannu, vaan johtavat parempaan minäkuvaan ja elämänlaatuun (Torres, 2011).”

Pienten kasuaalipelien julkaisija Big Fish on samoilla linjoilla.

”[Computers in Human Behavior] tutkimus osoitti, että vanhukset jotka eivät pelaa ovat alttiimpia masennukselle, kun taas pelaavat seniorit saivat merkittävästi parempia tuloksia yleisessä hyvinvoinnissa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä.”

On mielestäni erittäin tärkeää, että pelaamisesta tehdään hyväksyttävää ja kannustettavaa puuhaa myös senioreille. LähiVerkon seminaari on sen vuoksi minusta erittäin tärkeä pelinavaus keskustelussa, jonka soisi jatkuvan pitkään.

Keskustelun ydin ei kuitenkaan saisi olla pelkästään kognitiiviset hyödyt, vaan myös se yleinen elämänilo ja riemu, mitä videopeleistä saadaan.

Siksi olen niin ilahtunut siitä, että meillä on Shirley Curryn kaltaisia henkilöitä. Curry on valtavan inspiroiva persoona: 80-vuotias YouTube-tähti, joka on tehnyt yli 300 peliaiheista videota laidasta laitaan. Iloisella ja hauskalla Currylla on jo 160 000 seuraajaa.

Se on erinomainen uutinen.