Puhelinten kuulokeliitäntä on ollut uhanalaisena jo useita vuosia. The Next Webin Abhimanyu Ghoshal toivoi, että kyseessä olisi vain viimevuotinen trendi, mutta yhä useampi valmistaja on valinnut vaikeuttaa käyttäjien elämää.

Apple on perinteisen kuulokeliitännän fanin kauhu. Yhtiö poisti liitännän iPhone 7- ja 7 Plus -malleista. Lisäksi se puuttuu esimerkiksi Androidin kehittäjän Andy Rubinin uudesta puhelimesta Essential Phonesta sekä Kiina-jätti Xiaomin Mi 6 -mallista.

Sen sijaan esimerkiksi OnePlus 5-, Samsung Galaxy Note 8- ja LG V30 -malleissa liitäntä on edelleen mukana.

Ghoshal kysyy, miksi liitännän poistaminen on edes tarpeen: valmistajat eivät pääse siitä yksimielisyyteen, eikä sille ole välttämättä edes oikeita perusteita.

Esimerkiksi kiinalaisen LeEcon kehitysjohtaja kertoi viime vuonna, että heidän mallissaan kuulokeliitäntä ei aiheuttanut hallaa valmistukselle, eikä sen poistaminen olisi säästänyt tilaa muillekaan komponenteille.

Harva myöskään kaipaa enää nykypuhelimia ohuempia laitteita.

”Jos liitännän poistamiseen on jotain rehellisiä perusteita, ainakaan minä en niitä ole vielä kuullut”, Ghoshal toteaa.

Liitännän poistamisesta sen sijaan on koitunut monelle käyttäjälle ongelmia. Langattomat kuulokkeet eivät vielä ole samalla tasolla laadukkaiden hifi-kuulokkeiden kanssa, ja mikäli käyttää Bluetoothin kaltaista langatonta yhteyttä, puhelimen akku kuluu tavallistakin nopeammin.

Puhelinten mukana toimitettavat 3,5 mm adapterit voivat toimia, mutta ne eivät poista olennaista häiriötekijää: puhelimia ei voi ladata samaan aikaan musiikin kuuntelemisen kanssa (paitsi langattomasti).

”Kukaan ei pyytänyt valmistajia poistamaan liitäntää kaksi vuotta sitten, eikä kukaan halua heidän tekevän sitä nytkään”, Ghoshal toteaa. Ja silti esimerkiksi Googlen Pixel 2 -puhelimen kaltaisista laitteista sitä halutaan viedä pois.

Kuulokeliitännän poistamisella on myös puolustajia – tietenkin. Ghoshalin kirjoitus kirvoitti kritiikkiä, ja poistamista perustellaan esimerkiksi samaisella tilansäästöargumentilla. Eräät myös arvelevat, että ihmiset ”eivät osaa toivoa” todella ohuita puhelimia, ja hyödyn tunnistaa vasta sellaista kokeiltuaan. Komponentilla on silläkin hintansa.