Tiukan poliittisen väittelyn aiheuttanut direktiivi pitäisi saada valmiiksi jo ensi viikolla, jos se aiotaan viedä läpi vielä tällä EU-vaalikaudella.

Näin sanoi EPP-ryhmän sakalaismeppi Axel Voss, joka on esitellyt tekijänoikeusdirektiivin parlamentin lakikomitealle. Euroopan parlamentti, komissio ja neuvosto käyvät neuvotteluja vielä ensi viikon alussa.

”En voi taata, että tämä saadaan päätökseen”, Voss sanoi tällä viikolla toimittajille Brysselissä.

Kiistaa ovat aiheuttaneet erityisesti direktiivin artikla 11, joka käsittelee kaupallisen sisällön jakamista ja levittämistä, sekä artikla 13, joka koskee palveluntarjoajan velvollisuutta valvoa jaettua sisältöä.

”Jos artikla 13 ei mene läpi, emme halua reformia lainkaan.”

Tekijänoikeusuudistuksen tähtäimessä ovat olleet erityisesti internetin suuret alustayhtiöt kuten Facebook ja Google, mutta direktiivitekstien perusteella vaatimukset sisällän suodatukselle ja valvonnalle kohdistuvat aivan samalla tapaa pieniin ja aloitteleviin yrityksiin.

Joidenkin arvioiden mukaan Voss pelaa nyt kovaa peliä saadakseen suodatinvaatimukset läpi ilman poikkeuksia.

Vossin mielestä on neuvostolta ”vastuutonta”, että direktiivin hyväksyminen on jätetty viime tippaan. Hänen mukaansa sopu on vielä mahdollinen, mutta aika on erittäin tiukilla.

”Emme tiedä, millainen parlamentti on vaalien jälkeen. Jos emme tee tätä nyt, voi olla, että sitä ei tule seuraavallakaan kaudella.”