Dark Pictures Anthology: Man of Medan on ensimmäinen osa uutta Supermassive Gamesin antologia –pelisarjaa. Tarkoituksena on julkaista lyhyitä kauhupläjäyksiä, jotka esittelevät kauhugenren klassikkomateriaaleja. Ensimmäisenä vuorossa on aavelaiva.

Veljekset Alex ja Brad ovat lähdössä sukellusretkelle Alecin tyttöystävä Julian ja tämän veljen Conradin kanssa. Porukkaa täydentää vielä Fliss, jonka vene on vuokrattu reissua varten.

Hahmot ovat kasa kliseitä: Brad on nörtti, Conrad on pelle, Julia on hurjapää ja niin edelleen. Keskusteluvalintojen kautta hahmoille voi tosin avautua uusia luonteenpiirteitä ja keskustelut vaikuttavat mukavasti myös hahmojen keskinäisiin suhteisiin.

Sukellusretken keskeyttää myrsky ja kultaa jahtaavat modernit merirosvot. Koko konkkaronkka päätyy myrskystä esiin ilmaantuvaan vanhaan ruosteiseen laivaan, jossa kultaa pitäisi olla. Aarteiden sijasta hahmot löytävät laivan entisen miehistön ruumiita ja on selvää, että kaikkien henki on vaarassa.

Pelin henkeen kuuluu, että kuka tahansa pelattavista hahmoista voi kuolla miltei missä vaiheessa peliä tahansa. Tämä luonnollisesti vaikuttaa suuresti pelikokemukseen.

Jo hyvin alkuvaiheissa on vaaranpaikkoja sekä mahdollisuuksia siihen, että kaikki hahmot eivät päädy kummitusalukselle. Ensi kertaa pelaaville suosittelen, että Brad ja Conrad pääsevät alukselle, sillä heillä on kaikista pelottavimmat kokemukset aluksen pimeillä käytävillä.

Kuoleminen on vaikeaa mutta kannattavaa

Man of Medanin pääasiana on tutkia laivaa ja joko yrittää pitää kaikki hahmot hengissä tai tapattaa joka ikinen seikkailun tiimellyksessä. Pelimekaniikka on hyvin kevyttä: ratkaisevissa hetkissä pitää joko painaa oikeaa nappia ajoissa tai rämpyttää yhtä ja samaa painiketta sydämenlyöntien tahtiin.

Lähes kaikki nopeita reaktioita vaativat kohtaukset ovat helppoja suorittaa. Oikeastaan epäonnistuminen vaatii yrittämistä. Sitä voi kuitenkin suositella, sillä kiperät vaaratilanteet ja turpiinsa saaminen ovat tarinan kannalta paljon hauskempaa ja mielenkiintoisempaa kuin kaikkien selviäminen.

Kaikille pelaajille nopeat reaktiot eivät ole kuitenkaan mahdollisia, ja tähän pulmaan Man of Medan tarjoaa valikossa erilaisia esteettömyysvalintoja. Rämpyttämisen voi esimerkiksi ohittaa napin pohjaan painamisella.

Mitä enemmän tietää, sitä vähemmän pelkää

Pitkin paattia löytyy erilaisia dokumentteja, jotka valottavat laivan menneisyyttä ja miten sen miehistö on päässyt hengestään. Nämä ”salaisuudet” tallentuvat myös omaan valikkoonsa ja mysteerien väliset yhteydet tekevät johtopäätöksiä asioista, ja avaavat taustatarinaa lisää.

Tarinan aukeaminen ikävä kyllä lässäyttää pelottavan tunnelman todella tehokkaasti, kuten kauhukertomuksissa voi usein käydä.

Dokumenttien lisäksi seiniltä voi hoksata tauluja, joiden tiirailu tuottaa näyn tulevaisuudesta. Näyt antavat vinkkejä siitä miten yllättäviin tilanteisiin kannattaa reagoida, jos haluaa välttää kamalat kuolemat. Ennenäyt ovat ehkä turhankin selkeitä siinä, mitä tulee tapahtumaan ja miten kuolemia voi välttää.

Koska pelillä on paljon uudelleenpeluuarvoa erilaisten valintojen takia, on parempi jättää taustatarinan selvittely ja ennenäkyjen katselu suurimmaksi osaksi myöhempään pelauskertaan.

Salaisuuksien löytäminen avaa myös behind the scenes –videoita pelin tekemisestä.

Hieno aloitus, etenkin kauhufaneille

Antologiasarjoihin kuuluu yleensä kertoja, eikä Dark Pictures Anthology ole poikkeus. Pelin avaa sekä sulkee arkistoija, salaperäinen mies joka puhuu suoraan pelaajalle. Alun ja lopun lisäksi arkistoija höpisee myös useamman kerran kohtausten välillä ja tarjoilee vinkkejä pelaajalle. Tämän koin aivan täysin turhana immersion rikkojana, joka vain häiritsi tarinaa. Toivottavasti sarjan muissa osissa tämä jätetään vähemmälle.

Uppoutumista tarinaan häiritsivät välillä myös pelin kaatuminen sekä kuvan nykiminen kohtausten alussa.

Kokonaisuudessaan Man of Medan on hieno aloitus uudelle antologiasarjalle ja mukava välipalan kokoinen säikyttelyseikkailu. Pelin pelottavuus ja hauskuus riippuu hyvin pitkälle pelaajan valinnoista sekä mieltymyksistä. Uudelleenpeluuarvoa illan tai parin kestävällä kokemuksella on kiitettävästi.

Jos kummitustarinan haluaa kokea kaverin kanssa, on siihenkin pari vaihtoehtoa. Peliin voi netin ylitse kutsua kaverin ystävälistalta tai pelata samalta sohvalta käsin ohjainta vaihtaen.

Plussat:

  • Valinnat vaikuttavat oikeasti pelin kulkuun
  • Jännittävä tunnelma
  • Kaikki pelaajahahmot voivat kuolla

Miinukset:

  • Taustatarinan selvitys lässäyttää jännityksen
  • Arkistoijan höpinät kesken pelin ärsyttävät
  • Peli saattaa kaatua tai kuva nykiä