Okami on alun perin vuonna 2006 PlayStation 2:lle ja muutama vuosi myöhemmin Nintendo Wiille julkaistu toimintaseikkailu, josta tehty hd-versio julkaistiin Playstation 3:lle jo vuonna 2012. Nyt tuo versio on julkaistu tämän sukupolven konsoleille sekä pc :lle, joten uudetkin pelaajat pääsevät nauttimaan Okamin taianomaisesta tunnelmasta.

On kulunut sata vuotta siitä, kun legendaarinen soturi Nagi ja susi Shiranui voittivat kammottavan Orochi-hirviön. Hirviötä piti aloillaan Nagin pyhä miekka, mutta nyt joku tuntematon urvelo on vienyt sen paikaltaan. Tämä on päästänyt pahuuden voimat valloilleen ja Japanin niityt, pikkukylät ja kaupungit ovat kirottuja.

Amaterasu-jumalatar herää susimuodossa ja saa luonnonhenki Sakuyalta tehtäväkseen poistaa kirous sekä herättää luonto taas henkiin, apunaan lilliputti Issunin. Amaterasu ei susimuodossaan puhu, korkeintaan välillä vähän ääntelee ja ulvoo. Issun hoitaa puhepuolen, yleensä ihan liikaakin lörpötellen. Kaikkien hahmojen puhe on syntetisoitua hölynpölyä, mutta tekstitys auttaa ymmärtämään mitä sanotaan.

Kirotut alueet ovat synkkiä ja kuihtuneita paikkoja, joissa demonit kulkevat ja häiritsevät matkalaisia. Niitä vastaan Amaterasu taistelee asein, joita matkan varrella saa silloin tällöin lisää. Oma suosikkini on rukousnauha, jolla on hyvä kantama ja sen avulla saa ketjutettua hyökkäyksiä mainiosti.

Tärkeämpi ja omaperäisempi mekaniikka on kuitenkin taivaallinen sivellin, eräänlainen taikavoima mitä Am aterasu käyttää sekä taisteluissa että pulmanratkaisussa. Nappia painamalla tilanne pysähtyy hetkeksi ja suuri mustesivellin ilmestyy ruudulle. Tattia ja painiketta yhdessä käyttämällä siveltimellä pystyy piirtämään erilaisia kuvioita, jotka vaikuttavat maailmaan.

Siveltimellä voi tehdä esimerkiksi tuulenpuuskan, räjähtävän pommin tai piirtää taivaalle auringon ja kuun. Viisitoista eri sivellinkykyä on kadonnut Japanin eri kolkkiin niitä suojelevien jumaluuksien myötä ja ne löytyvät sitä mukaa, kun juoni kulkee eteenpäin.

Muinaisesta Japanista ja jumaluusmyyteistä on kyllä otettu kaikki irti, teema ei jää pelkäksi pinnaksi. Luonnon valtaaminen takaisin pahoilta voimilta tuottaa Am aterasulle palvontapisteitä, joita voi käyttää kykyjen kasvattamiseen. Näihin sisältyy aurinkoenergia eli kestopisteet , mustepullo josta kuluu mustetta sivellintä käytettäessä, rahakukkaro sekä ruokapussukka, joka täynnä ollessaan pelastaa kuolema l ta.

Elpyneille alueille ilmestyy myös villieläimiä, joille voi syöttää heidän lempiruokaansa ja tämä taas tuottaa lisää palvontapisteitä. Ruokaa eläimille voi ostaa kauppiailta rahalla, jota tienaa demonien hävittämisestä tai voi löytää vastaan tulevista ruukuista. Eläinten syöttäminen on aivan ihana yksityiskohta, joka lämmittää eläintenystävän mieltä. Useimmissa toimintapeleissä vastaantulevat eläimet pitää tappaa, mutta tässä niistä pidetään huolta.

Vielä 11 vuotta ensiesiintymisensä jälkeen Okami on ällistyttävän kaunis. Taiteellinen ja sarjakuvamainen grafiikka ei ole vanhentunut ollenkaan ja päivän vaihtuminen iltapäivän kultaisesta valosta illan sinisyyteen aiheuttaa huokauksia. Kun luonto elpyy, vyöryvä kukkaryöppy ajaa pois mustan sumun ja kirsikkapuiden kukkien terälehtiä leijuu ilmassa vaaleanpunaisena pyörteenä. Sitä säestää kaunis musiikki, joka tehostaa seesteistä vaikutelmaa . Muutenkin äänitehosteet erilaisille toiminnoille ovat huippuluokkaa ja taustamusiikit taistelulle sekä Japanin eri osille tuovat mukavaa tunnelmaa.

Tekemistä, näkemistä ja kokemista pelissä löytyy roppakaupalla. Uudet alueet kaipaava t aina ensin demoneista siivoamista ja luonnon palautumista. Sen jälkeen paikan asukkaille voi jutella ja heitä voi autella erilaisissa askareissa, jotka saattavat myös liittyä päätarinaan. Tavattavat hahmot ovat aina persoonallisia ja hauskoja tapauksia, joita auttaa mielellään.

Säännöllisin väliajoin törmätään välipomoihin, jotka vaativat aivan omanlaisensa strategian kukistuakseen. Ne eivät kuitenkaan ole ylitsepääsemättömän hankalia, mutta vaativat hieman aivonystyreiden hieromista. Taisteluiden lisäksi tarjolla on välillä myös kevyttä pulmienratkontaa ja tasohyppelyä.

Okamissa on ainoastaan muutamia huonoja puolia. Kaikki juonelle tärkeät naishenkilöt ovat ylimaallisen kauniita ja suurin osa myös hyvin muodokkaita ja avokaulaisissa vaatteissa. Heidän ollessaan lähellä Issun käy aivan sietämättömäksi ja syytää todella kamalaa seksististä läppää. Erityisesti papitar Rein rintojen koosta saadaan kuulla kyllästymiseen asti, monin eri sanakääntein. Issunin ällöttävä naisia esineellistävä ja samalla myös halveksiva puhetapa menee kohteiltaan ilmeisesti täysin ohi, eikä Amaterasukaan siihen puutu.

P äänvaivaa aiheuttaa myös kamera, joka vaikeuttaa välillä liikkumista. Onneksi kuvakulmaa saa säädettyä halutessaan kauemmas.

Näistä muutamista kauneusvirheistä huolimatta Okami on aivan upea seikkailu, joka vie mennessään ja varastaa sydämen kuin huomaamatta. Sen viehkeä ulkoasu, omaperäinen mekaniikka, mukaansatempaava tarina ja korvia hivelevä äänimaailma ovat kokemisen arvoisia ja jättävät varjoonsa Issunin urpouden. Okami on todellakin moderni klassikko, jota kaikkien kannattaisi pelata!

– Elisa Wiik

Plussat:

  • Nätti kuin sika pienenä

  • Mustesiveltimen käyttäminen aseena

  • Paljon pelattavaa

Miinukset:

  • mukana kulkevan kaverin seksistinen läpänheitto

  • hankala kamera