Moottoriurheilua on olemassa moneen lähtöön. Vaikka rallissakin rapa usein roiskuu, ei mudan määrässä pärjätä millään, kun kisaamaan lähdetään reittien ulkopuolelle. Overpassin lähtökohtana onkin nopeuden yhdistäminen tekniikkaan, sillä pelkästään mahdollisimman nopea mutkista selviäminen ei ole tällä kertaa ideana.

Overpass lyö ohjaimen ja radan väliin mönkijät ja katolla varustetut off-road -ruopijat. Vaikka suoritusta mitataankin ajalla, suurempi painopiste on radalle lyötyjen esteiden mahdollisimman puhtaalle selvittämiselle. Ja esteitä piisaa. Välillä ryömitään tukkipinon yli, kun taas toisaalla mönkkäri on saatava nostettua lähes pystysuoraa jyrkännettä ylös. Jokainen este on oma puzzlensa, jonka nopeasta selvittämisestä palkitaan paremmalla sijoituksella.

Niinpä Overpassin lähtökohdat muistuttavatkin hieman taannoista Spintires-sarjaa. Vinssiä ei tosin tällä kertaa tarvita, vaikka realismi onkin ollut selkeästi lähtökohtana. Spintires-peleissä pelkkä maaliin pääseminen on saavutus, siinä missä Overpass helpottaa kuskiparan matkaa tarkistuspisteillä ja muilla arcade-ajeluista tutuilla mekaniikoilla.

Harmi kyllä lopputuote ei ole kovin hääviä pelattavaa. Realismin varpaille astuu ensimmäisenä ohjaus, joka tienpätkiä pitkin päästellessä muistuttaa enemmän ilmavaunulla kuin karskilla mudansyöjällä etenemistä. Ohjauksesta puuttuu tuntuma lähes täysin ja jokainen verme yliohjautuu kuin mikäkin.

Esteiden ylittämisessä fysiikka puuttuu peliin toisinaan hieman kummallisesti. Ajopelien painopiste on asetettu liian ylös ja etenkin mönkijän sarvissa päätyy huomattavasti helpommin turvalleen kuin oikean asian ääressä. Koska pelimekaniikka nimenomaan painottaa tarkkaa fysiikan lakien mukaan etenemistä, homma ei vain yksinkertaisesti toimi.

Lepsut fysiikat voisi antaa anteeksi, jos ratasuunnittelu antaisi enemmän anteeksi. Sen sijaan radat ovat oikeiden off-road -kilparatojen mukaan suunniteltu, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että jotkut esteet ovat liki mahdottomia ylittää kaatumatta kymmentä kertaa ja kiroilematta kuin merimies. Overpass onkin yksi turhauttavimmista ajopeleistä pitkiin aikoihin.

Vaan eipä roisku rapa myöskään ruudun ulkopuolelle. Graafinen ilme on todella pliisu ja yksinkertainen, eikä Spintiresien raakaan metalliseen mutaisuuteen ylletä lähimainkaan. Mönkijöiden ääniefektit ovat peräisin pölynimureista ja taisi pelissä jotain musiikkiakin joskus olla, eipä jäänyt mieleen. Koska kyseessä on kehittäjätiimi Zordaxin ensimmäinen isomman profiilin julkaisu, käppäinen tuotanto ihmetyttää kovin.

Harmittaa, sillä olisin oikeasti halunnut pitää tästä pelistä. Kilpagenre kaipaa kovasti uusia tuulia ja näkemyksiä, mutta Overpass ei tehtävässä onnistu. Aina hetkittäin pelaaminen on ihan kivaa ja esteiden onnistunut ylittäminen tuntuu hyvältä, mutta aivan liian harvoin.

Seuraavaa off-road -spektaakkelia voi joutua odottelemaan tovin jos toisenkin, mutta edes odotusta hillitsemään Overpass ei ole suositeltava tuote.