Alun perin kaksi vuotta sitten julkaistu Street Fighter V sai aiheellista kritiikkiä köyhän sisältönsä vuoksi, mutta Arcade Editionin myötä se saavuttaa lopulta potentiaalinsa.

Street Fighter V: Arcade Edition tuo peliin nimensä mukaisesti arcade-pelitilan, joka alkuperäisestä uupui siitä täysin käsittämättöm istä syistä. Se tuo myös reilusti muuta kaivattua sisältöä, kuten uusia liikkeitä hahmoille, uusia yksin- ja moninpelitiloja sekä taidegalleria täynnä hienoa konseptitaidetta.

Vaikka tämä ei olekaan aivan kahden vuoden odotuksen arvoinen, niin uusi arcade-tila on kuitenkin todella mainio lisäys peliin. Se juhlistaa Street Fighter-pelisarjan yli 30-vuotista taivalta tarjoamalla pelaajalle mahdollisuuden pelata viiden eri Street Fighter -pelin tarinat läpi näissä peleissä pelattavissa olleilla hahmoilla. Läpäisystä jokainen hahmo palkitaan omalla pienellä tarinanpätkällään ja kuvituksella.

Toinen uutuus on Extra Battle -pelitila, jossa pelaajat voivat tienata erilaisia palkintoja kuten uniikkeja lisäasuja eri pelihahmoille. Koska pelitilan haasteet ovat voimassa vain tietyn aikaa, näin peli pyrkii houkuttelemaan pelaajat viikoittain palaamaan takaisin sen pariin.

Kahden vuoden aikana myös nettimoninpeli on päivittynyt ja itse en törmännyt Arcade Editionissa yhteysongelmiin. Moninpeliä on mahdollista pelata jopa alustojen välillä eli pc-pelaajat voivat ottaa mittaa Playstation 4 -ottelijoista. Halutessaan pelin voi myös asettaa hakemaan peliseuraa vain omalta laitealustalta.

Taistelumekaniikaltaan Street Fighter V luottaa perusteissaan pelisarjan tuttuun ja turvalliseen kuuden hyökkäysnapin järjestelmään. Niistä kolme on omistettu lyönneille ja toiset kolme taas potkuille. Näiden lisäksi jokaisella hahmolla on tietenkin omat erikois- ja superliikkeensä.

Uutena pelimekaniikkana Street Fighter V esittelee jokaisella hahmolta löytyvät uniikit V-Skill ja V-Trigger -liikkeet. Esimerkiksi Ryun V-Skill -liike antaa torjua vastustajan hyökkäyksen niin, että Ryu jää tilanteessa parempaan asemaan tehdäkseen vastahyökkäyksen.

Tarpeeksi onnistuneita V-Skill -liikkeitä tekemällä pelaaja kerryttää V-mittaria, jonka ollessa täynnä hän voi aktivoida V-Trigger – hyökkäyksen . Useat V-Trigger it antavat perus- ja erikoishyökkäyksille uusia ominaisuuksia, jonka lisäksi komboiskut tekevät runsaasti vahinkoa. Arcade Edition laajentaa tätä mekaniikkaa entisestään antamalla jokaiselle hahmolle valittavaksi toisen täysin erilaisen V-Trigger -liikkeen.

Kokonaisuutena tappelu tarjoaa ison kasan erilaisia vaihtoehtoja ja työkaluja pelaajan käyttöön. Lisäksi hyökkäyksillä on mukavaa fyysisyyden tunnetta, joka joskus tuntuu jopa pelisarjalle hieman epätyypillisen brutaalilta mutta silti hyvältä.

Street Fighter V: Arcade Edition on ilmainen pelin aikaisempien versioiden omistajille mutta se on myös erinomainen tutustumispaketti uusille pelaajille. Sen mukana tulee heti käytettävissä kaikki julkaisuun jälkeen lisätyt 12 lisähahmoa, m utta aloittajaystävällisen siitä ennen kaikkea tekee sen erinomaiset opastustilat. Ne opettavat paitsi pelin mekaniikat, myös jokaisen hahmon erikoisliikkeiden ominaisuuksista, hyvistä käyttötarkoituksista ja erilaisista taktiikoista. Näiden avulla jopa täysin tappelupeleihin aiemmin tutustumaton henkilö oppii mitä cancel tai V-Trigger tarkoittaa ja tekee.

Valtaosa vielä tulossa olevasta lisäsisällöstä on mahdollista hankkia paitsi oikealla rahalla, myös pelissä itsessään tienattavalla Fight Money-valuutalla. Arcade Edition tekee kuitenkin tästä hieman aikaisempaa työläämpää. Valuuttaa ei saa enää kaikista yksinpelitiloista, joten uusien pelaajien kannattaa harkita uusien kenttien ja värien hankkimisen sijaan rahan säästämistä tulevia lisähahmoja varten.

Vaikka Street Fighter -pelisarja on aina ollut kaikkien hahmojen ulkoasulta liioiteltua, niin silti uusimman osan myötä tuntuu, että naishahmot ovat muuttuneet ulkomuodoiltaan jo liian korostettuun suuntaan. Ei ole vaikea arvata Capcomin työntekijöiden mieltymyksiä, sillä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta erityisesti naishahmojen rinnat ovat aikaisempaa runsaammin esillä.

Seksistisyyden lisäksi vanhempaa fania tässä ärsyttää jo sekin, että hahmojen kuppikoot ovat maagisesti kasvaneet pelisarjan eri osien välissä reilusti, ja samalla hahmojen aiemmin hieman monipuolisempi ulkoasu on nyt muutettu yhtäläiseen ”seksikkäämpään” muottiin.

Huolimatta ongelmistaan Street Fighter V: Arcade Edition on kuitenkin vihdoin se versio pelistä, mikä sen olisi pitänyt olla alun perinkin. Se tarjoaa 28 erilaista hahmoa, joista jokaista on erilaista pelata uusien pelimekaniikkojen ansiosta. Siinä on vihdoinkin tarpeeksi yksinpelisisältöä myös niille, jotka eivät aina kaipaa ihmisvastustajia.

Peli myös opettaa hyvin selkeästi ja ymmärrettäväsi uusien pelimekaniikkojen sekä hahmotaktiikoiden pariin. Kaiken kaikkiaan Street Fighter V: Arcade Edition on ehdottomasti suositeltava hankinta taistelupelien ystäville.

– Mikko Seppänen Plussaa: – Vihdoinkin kunnolla sisältöä – Erinomaiset opetustilat – Monipuolinen hahmovalikoima

Miinusta: – Työläämmäksi muutettu pelirahan tienaaminen – Naishahmojen design ottanut takapakkia