Vuonna 2011 julkaistiin roolipelien merkkipaalu, The Elder Scrolls -sarjan viides osa, Skyrim. Peli ei suostu vaipumaan pelimaailman historian kirjoihin, vaan nykykonsoleille jo julkaistujen erikoisversioiden lisäksi pelistä on nyt julkaistu PSVR-versio ja nyt Skyrim saapuu myös myös Nintendo Switchille.

Kyseessä on mielenkiintoinen julkaisu erityisesti sen takia, että järkälemäinen, loputtomasti tehtävää tarjoava seikkailu kaikkine virallisine lisäosineen on saatu mahdutettua kannettavaan muotoon.

Nippa nappa lohikäärmeen hyökkäykseltä selviytynyt sankarimme ymmärtää pian, että suonissa kiertävä lohikäärmesukuisen veri tuo mukanaan ennustuksen lumihuippujen täyttämän pohjolan, Skyrimin pelastamisesta. Sankari niittääkin nopeasti mainetta joko hirmu- tai mahtiteoillaan, miten vain pelaaja päättää.

Päätarinan edetessä on valittava puolensa suuressa sisällissodassa, mutta aluekiistojen ohella voi ryhtyä vaikka ihmissudeksi, vampyyriksi, salamurhaajaksi taikka lauluniskijäbardiksi.

Peli etenee suorittamalla läjäpäin monisyisiä tarinatehtäviä, vuorokausirytmiä sykkivää kiehtovaa maailmaa tutkimalla ja vihamielisiä, mielikuvituksellisia olentoja joko suosiolla väistäen tai suoraa päätä miekalla ja magialla hakaten.

Sankari ei ole sidottu yhteen hahmoluokkaan, vaan hahmo kehittyy käytettyjen taitojen, taikojen ja aseiden suuntaan, joten esimerkiksi paljon jousiampumista harrastavasta pelihahmosta kuoriutuu ajan kanssa todellinen metsästäjämestari erikoistaitojen karttuessa.

Graafinen ulkoasu on jossain nykyisen ja edellisen konsolisukupolven välimaastossa, eli varsin herkullista katsottavaa. Tästä huolimatta Skyrim pyörii Switchillä todella tasaisella 30fps-ruudunpäivityksellä sekä kannettavassa että docked-tilassa. Jälkimmäinen tosin lisää hieman piirtoetäisyyttä, ja resoluutio nousee skaalautuvasta 720p-tarkkuudesta tasaiseen 900p-tarkkuuteen. Sumu- ja vesiefektit sekä hahmomallit ovat näyttävämpiä ja terävämpiä kuin alkuperäisessä konsolijulkaisuissa.

Switch-version erikoisominaisuuksiin kuuluu myös joycon-ohjaimien tarjoamat liikeohjauskomennot. Pelihahmo voi esimerkiksi tähdätä jousipyssyllä liikuttelemalla koko oikeanpuoleista joyconia. Tarkkuudessa tai sulavuudessa ei päästä Zeldan tasolle, mutta liikeohjaukseen tottuessa siitä on vaikeaa enää päästää irti, sen verran luonnollista se on.

Liikeohjausta voi käyttää myös tiirikoimisminipelissä, jolloin pyöritellään molempia joyconeja. Onnistuupa myös lähitaistelu heilauttamalla joyconeja, mutta lyöntien tarkkuus ja nopeus jättää toivomisen varaa.

Switch-version kamera ei suostu liikkumaan sulavasti, vaan kameraosoitin liikkuu lähinnä suoria linjoja. Esimerkiksi ympyrän tekeminen ei tähtäimellä onnistu. Liikeohjaus tarjoaa hieman sulavemman liikeradan. Pro Controller – ohjain saattaa tarjota ratkaisun ongelmaan päivityksiä odotellessa.

Harmillisesti myös näppäinkomennot eivät aina rekisteröidy, tämäkin tuntuu enemmän vuosikausia vanhan pelin oman sisäisen latailun tulokselta.

Switch-Skyrim vaatii käytännössä myös lisämuistikortin, sillä vaikka eshopista ladattu Skyrim haukkaa maltilliset 14,5gb tallennustilasta, Switchin omaa muistia on kuitenkin vain 32 Gt. Pelaajan onneksi Skyrimin fyysinen versio ei tarvitse laajoja, pakollisia päivityksiä toimiakseen.

Skyrim tarjoaa Switchille toisen laajan roolipeliseikkailun arvostetun The Legend of Zelda: Breath Of The Wildin ohelle. Se myös antaa aseveljelleen pienen huomionosoituksen erämailta löytyvien Zelda-releitten muodossa. Zelda-aiheisilla amiiboilla voi myös yrittää suoraan kalastella itselleen näitä samoja sotavermeitä satunnaisen Skyrim-krääsän joukosta.

The Elder Scrolls V: Skyrimin Switch-versio ei joudu tekemään pelinautintoa huonontavia kompromisseja kuvanlaadun tai pelattavuuden kanssa. Peli on Switchilläkin oma pienoisuniversuminsa, jonka pariin voi uppoutua sadoiksi tunneiksi, eikä siinä ajassa ehdi silti kokea kuin vasta pääjuonen sekä yhden tai kaksi monipolvista erikoistumistarinaa.

– Jepe