Silmittömästä v auhdista ja elektronisesta musiiki s ta tunnettu futuristinen kilpa-ajopelisarja Wipeout palaa pitkän tauon jälkeen pelikonsoleille.

Uusi kattava, PlayStation 4:lle julkaistu Wipeout Omega Collection – kokoelma kokoaa samaan pakettiin sekä Playstation 3:n Wipeout HD: n Fury-lisäosineen että PS Vitalle julkaistu n Wipeout 2048: n, kaikki teräväpiirtotarkkuuteen ehostettuna.

Pelattavaa riittää siis isoimpaankin vauhdin nälkään, mutta onko aika ajanut jo ohi tästä yli 20-vuotiaasta pelisarjasta?

Näin ei ole onneksi käynyt. Ilmassa leijuvien alusten hurjapäinen kiito tulevaisuuden kilparadoilla ja taustalla tauotta takovat teknobiitit pitävät yhä onnistuneesti otteessaan.

Viihdekertoimesta iso kiitos kuuluu kokoelman erinomaiselle tekniselle toteutukselle, jonka vuoksi peli pyörii jatkuvasti sulavat 60 ruutua sekunnissa. PS4 Pron omistajille Omega Collection tarjoaa vielä erityisiä etuja kuten HDR-tuen ja 4k-resoluution.

Posketonta vauhtia kiitävien alusten ohjaaminen onkin ihanaa, sillä vauhdin hurma on todella huumaavaa. Kontrollit reagoivat ilahduttavan tarkasti jokaiseen ohjausliikkeeseen, joten menestyminen todella on taidoista kiinni, ei tuurista. Kun oma alus poukkoilee holtittomasti villisti mutkittelevan radan seinistä, niin pelaaja voikin syyttää vain itseään.

Täydellisiä aloittelijoita ei kuitenkaan ole unohdettu, sillä pelissä voi laittaa koska tahansa apuohjauksen päälle, joka ohjaa alusta automaattisesti pois reunoilta.

Ohjailtavuuden perusteet on onneksi helppo oppia, mutta haastetta piisaa. Jokaiseen kenttään pitää valita sopiva alus, ja radan kiemurat on syytä oppia, ellei halua hajota atomeiksi kesken kierroksen.

Pelaamalla kenttiä yhä uudestaan ja uudestaan oppii milloin on juuri oikea hetki käyttää aluksen ilmajarruja tiukassa mutkassa tai mikä hyppy mahdollistaa ilmapyörähdyksen, josta onnistunut laskeutuminen antaa alukselle hetkellisen nopeuspyrähdyksen. Osassa kentistä on myös vaihtoehtoisia reittejä, jotka voivat olla nopeampia mutta usein vaativat tarkempaa ohjausta.

Oleellistä kenttien opettelusta on myös panna mieleen mistä löytyvät jokaisessa kentässä olevat useat kiihdytysalustat, joiden avulla ajopeli ampaisee hetkeksi huippunopeuteensa.

Yhtälailla tärkeitä ovat joissakin kilpailuissa käytössä olevat laatat jotka antavat hyökkäys- tai puolustusaseita. Näiden joukkoon kuuluu ohjuksia, suojakilpiä ja jopa autopilotti joka ottaa aluksen hetkeksi ohjattavakseen. Aseet ja apuvälineet voi normaalin käytön lisäksi myös taktisella hetkellä sulauttaa itseensä, jolloin ne tarjoavat joko hetken suojan tai lisää kestoa alukseen.

Wipeouteissa on yhteensä 26 rataa ja 46 alusta, jotka on jaettu selkeästi erikseen Wipeout 2048:n ja Wipeout HD:n sekä sen lisäosa Furyn kesken. Kaikilla kolmella löytyy erikseen oma yksinpelikampanjansa, joissa kisojen määrä vaihtelee 60 ja 87 välillä. Sisällön lisäksi jopa pelien käyttöliittymissä on hieman eroa, eli Wipeoutista toiseen siirtyessä menee aina hetki ennen kuin erilaiseen mittaristoon täysin tottuu.

Kisat eivät kaikki suinkaan ole pelkkää puhdasta kilpa-ajoa vaan vaihtelua tuovat esimerkiksi Eliminator-pelimuoto, jossa tarkoituksena on saada pisteitä vastustajia tuhoamalla tai Zone-tila, jossa tutut radat on muutettu psykedeelisen pelkistettyyn muotoon ja tarkoitus on vain ajaa jatkuvasti kiihdyttävällä aluksella mahdollisimman pitkään, ennen kuin tuho koittaa.

Eri pelityypit tuovat sopivasti virkistävää vaihtelua ja pelaaja voi aina kyllästyessään yhteen kampanjaan kokeilla jompaa kumpaa kahdesta muusta.

Kun yksinpelikampajat on saanut lopulta saanut tahkottua, niin Racebox-tila tarjoaa loputtomasti lisää pelattavaa. Raceboxissa voi valita minkä tahansa yksinpelin kartan ja pelimoodin, säätää siihen haluamansa parametrit ja aloittaa uuden kisan joko yksin tai kaverin kanssa jaetulla ruudulla.

Jos lähipiiristä ei löydy vauhti-intoisia kavereita, niin hätä ei ole suuri, sillä pelistä löytyy myös erinomaisesti toimiva moninpelitila. Kuka tahansa voi Racebox-tilan tavoin luoda uuden kisan, joko kaikille avoimena tai suljettuna muilta kuin ystäviltä.

Muiden luomia voi myös etsiä selkeän ja kaiken oleellisen kertovan luettelonäkymän avulla. Omien kokemusten perusteella moninpeli toimii moiteettomasti, eikä verkkoviiveeseen törmätty lainkaan. Ainakaan toistaiseksi muut pelaajatkaan eivät olleet valovuosia itseäni edellä, joten kilpailuissa on jopa mahdollisuus pärjätä!

Muutenkin Wipeoutin moninpeli on yksinkertaisesti todella hauskaa. Yksinpeliin verrattuna on moninkerroin jännittävämpää viime hetkellä mennä maaliviivalla vastustajasta ohi, kun tietää kilpakumppanin olevan toinen ihminen, puhumattakaan siitä miten viihdyttävää on nähdä muiden törttöilevän samassa mutkassa missä itsekin aina onnistuu törmäilemään seiniin.

Wipeout Omega Collection tarjoaa vauhdikasta kilpa-ajoa tulevaisuuden maisemissa, eikä pelin parissa voi olla viihtymättä. Peli tarjoaa sopivan haastavan yksinpelin, jonka peittoamisen jälkeen voi laittaa taitonsa peliin internetin välityksellä muita pelaajia vastaan. Kokoelma on todella runsaalla yksinpelisisällöllä täytetty paketti, jonka kuorrutuksena toimii hauska ja ongelmitta pyörivä moninpeli.

– Mikko Seppänen

Plussaa: – Nopeuden tuntu ja sulava ruudunpäivitys – Runsaasti pelattavaa yksinpelisisältöä – Erinomaisesti toimiva ja hauska moninpeli

Miinusta – Kaikki ei tykkää teknosta