Kyse on Wireless Works B.V. -yrityksen omistamasta NinjasPlay-pelipalvelusta, jonka YouTube-mainosta klikkaamalla saattaa tulla vahingossa käynnistäneeksi viikoittaisen 6,19 euron laskutuksen, kirjoittaa Yle. Edes maksutietojaan ei siis tarvitse erikseen antaa, sillä rahat peritään operaattorin lähettämän puhelinlaskun kautta.

Ylen haastattelema Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies ja asiantuntija Matias Kinnunen kertoo KKV:n saaneen lukuisia yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat kokeneet tulleensa huijatuksi. Samoin Telia-operaattori sanoo vastaanottaneensa viestejä aiheesta. Monissa tapauksissa NinjasPlay-tilauksen on klikkaillut voimaan lapsi.

Alankomaissa päämajaansa pitävä Wireless Works B.V. toteaa Ylelle, ettei sen tavoitteena ole huijata käyttäjiä tilaamaan peliä vahingossa. Yhtiön mielestä se noudattaa lain kirjainta, sillä palvelun tilaamiseen vaaditaan kolme klikkausta: Youtube-mainoksen avaaminen sekä tilauksen hyväksyminen ja vahvistaminen.

KKV:n Kinnunen näkee NinjasPlay-palvelun markkinoinnissa käytetyn tilauspolun kuitenkin ongelmallisena.

”Jos palvelun tilauspolku perustuu kuluttajan yhteen tai kahteen klikkaukseen verkossa, niin kyllä se on ongelmallista kuluttajaa suojaavan lainsäädännön näkökulmasta useammallakin tasolla. Olisi tärkeää, että kuluttajaa suojaavat säädökset huomioitaisiin teknisesti uudenlaisissa tilauspoluissa.”

Operaattorit sysäävät vastuuta tilauksista liittymien käyttäjille. Telia ja Elisa ohjeistavat hyödyntämään ulkopuolisten palveluiden hankkimisen torjuvia palvelunestoja ainakin lasten liittymissä.

Wireless Works B.V. kertoo Ylelle palauttavansa rahat kaikissa tapauksissa, joissa tilauksen on tehnyt alaikäinen.