Sosiaalinen etäännyttäminen, valtioiden asettamat liikkumisrajoitukset ja karanteenit saavat miljoonat ihmiset linnoittautumaan sisätiloihin.

Poikkeustilan lopullisia vaikutuksia talouteen ja kulutustottumuksiin voi vain arvailla, mutta jo nyt voittajien joukossa näyttävät selviävän alat, jotka hyötyvät ihmisten kotona jumittamisesta.

Kotonaolon ja tylsyyden uudestaan löytäneet ihmiset näyttävät puhaltaneen pölyt kaapin pohjalle jääneistä pelikonsoleista, sillä uusien videopelien myyntiluvut rikkovat ennätyksiä.

Myyntilistojen kärkeen on noussut Nintendon Switch-konsolille maaliskuun lopulla julkaistu huoleton ja värikäs Animal Crossing: New Horizons. Reaaliaikaista simulaatiota ja pakoa tosimaailmasta tarjoava peli myi Japanissa kolmen päivän aikana 1,8 miljoonaa kappaletta. Britanniassa se myi ensimmäisellä viikollaan enemmän kuin pelisarjan kaikki aiemmat osat yhteensä.

Kaupaksi kävi myös PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja PC:lle julkaistu räiskintäpeli Call of Duty: Warzone, jolla oli julkaisija Activision Blizzardin mukaan 10 päivää julkaisun jälkeen 30 miljoonaa pelaajaa.

Muita myyntilistojen kärkisijoilla keikkuvia pelejä ovat esimerkiksi 1990-luvun räiskintäklassikosta ammentava Doom: Eternal ja jalkapallopeli FIFA 20. Isompien pelijulkaisujen lisäksi käyttäjämäärät ovat kasvaneet ilmaisissa tai mikromaksuja vaativissa matalan kynnyksen mobiilipeleissä.

Analyytikoiden mukaan koronaviruksella on osansa pelimyynnin räjähtämisessä.

”Covid-19 auttaa pelimyyntiä kun ihmiset ovat lukkojen takana ja pelaaminen on turvallinen ja edullinen viihdemuoto, arvioi Niko Partnersin analyytikko Daniel Ahmad CNBC:lle.

”Etenkin verkkopelit saavat kovaa nostetta jatkossa, sillä se on keino pysyä yhteydessä ystäviin. Peleistä tulee kokoontumis- ja sosialisoitumispaikka kun oikeaan maailmaan ei pääse,” Ahmad arvioi.

Ampere Analysis -analytiikkayhtiön Piers Harding-Rolls arvioi, että Animal Crossingin kaltaiset pelit ovat antiteesi koronakriisin tuomille vaikeuksille. Samalla pelaajilla on käsissään valtavasti aikaa.

Analyytikon mukaan vielä ei ole varmaa, kuinka paljon myös peliala tulee kärsimään esimerkiksi pelejä myyvien kauppojen sulkemisesta. Jopa suuren budjetin pelijulkaisuja on nykyään mahdollista ostaa ja ladata verkosta, ja tämä voi riittää paikkaamaan puuttuvaa fyysisten kopioiden myyntiä.

Esimerkiksi Suomessa verkossa toimivan Steam-pelialustan samanaikaisten käyttäjien ennätykseksi kirjattiin helmikuussa 19,7 miljoonaa käyttäjää. Maaliskuun lopussa luku oli 24,6 miljoonaa.

Tuoko sektori taantumasuojaa?

Vaikka koronavirus on ravistellut maailmanmarkkinoita, peliyhtiöt näyttävät vielä selvinneen pienillä kolhuilla. Tämän näkee seuraamalla esimerkiksi sektoria seuraavia etf-rahastoja.

VanEckin peleihin ja elektroniseen urheiluun keskittyvä etf (ESPO) on viimeisen vuoden ajalta pari prosenttia plussalla. Esimerkiksi laajasta Yhdysvaltain S&P 500 -indeksistä suli pahimmillaan kolme vuoden tuotto. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä osakemarkkina laski yli 20 prosenttia.

Juttu jatkuu grafiikoiden jälkeen.

Suomalaisista peliyhtiöistä voittajien listalle nousee Remedy, joka ilmoitti maaliskuussa solmineensa julkaisusopimukset yhtiön kahdelle seuraavalle pelille. Yhtiö myös säilytti pörssi trendistä poiketen taloudelliset näkymät ja ohjeistuksen ennallaan.

Kolmessa kuukaudessa yhtiön osakekurssi on noussut yli 40 prosenttia.

Kohtalaisen hyvin ovat pärjänneet markkinarytinässä myös kansainväliset, ison budjetin pelejä julkaisevat verrokkiyhtiöt kuten Activision Blizzard, EA ja Take-Two.

Sen sijaan kotimaiset Rovio ja Next Games ovat kärsineet jo hetken omista ongelmistaan. Yhtiöiden kurssit ovat lasketelleet kaikkien aikojen pohjatasolle. Rovion tulosta on sulattanut oheistuotemyynnin huonot lukemat ja tytäryhtiö Hatch Entertainmentin kulukuuri rahoituskierroksen epäonnistuttua. Next Games joutunut hakemaan lisärahoitusta kassan vahvistamiseksi osakeannilla.