Videopelien iso buumi tapahtui aivan 70- ja 80-lukujen taitteessa kun Space Invaders, Pac-Man ja Donkey Kong valtasivat maailman.

Videopelejä oli tehty pelihalleihin kuitenkin vuosia sitä ennen. 70-lukua kutsutaankin usein ”videopelien pronssikaudeksi”. Atari oli pelifirma, joka hallitsi sitä aikaa suvereenisti. Pelit olivat yleensä mustavalkoisia, yksinkertaisia ja monesti tarkoitettu moninpeleiksi.

Simppelit pelit kuitenkin ruokkivat mielikuvitusta ennen näkemättömällä tavalla. Tässä varmasti auttoi se, että kuulentojen ja scifi-elokuvien rynnäkkö loivat sellaisen tunteen, että nyt ollaan pikamatkalla kohti tulevaisuutta, missä melkein kaikki on mahdollista. Jo pelkästään se, että pystyi itse vaikuttamaan television ruudun tapahtumiin, oli ällistyttävää.

1970-luvusta on jo puoli vuosisataa, joten omaa kokemusta näistä pelistä on aika harvalla. Kuinka hyvin tunnet videopelien pronssikauden?

(Mikäli Pelivisa ei näy alla, päivitä sivu ja varmista, että adblocker on pois käytöstä).

Mistä peleistä Bitin toimituksessa diggailtiin vuonna 2022? Listasimme kunkin omat suosikkipelit, lue juttu tästä linkistä.

Mikrobitin MB Live -lähetys kävi toukokuussa tutustumassa melkoiseen retrokokoelmaan. Ari ”Ata” Tommiskan museo on huikea kokemus: lattiasta kattoon toinen toistaan vanhempia tietokoneita, konsoleita ja pelejä.

Julkaisimme hiljattain retrojutun konsoleista, joista olet tuskin kuullut mitään.

Syksyllä 2022 tuli ulos myös laaja juttu kolikkopelien tekniikasta ja kunnostamisesta.

LUE MYÖS: